Μια…γλυκιά κάρτα για τους διαβητικούς

  • Iatropedia
Κάρτα προνομίων για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Για το Διαβήτη. Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Γλυκές…εκπτώσεις σε απαραίτητα προϊόντα και σκευάσματα για την ασθένειά τους θα μπορούν να έχουν οι διαβητικοί εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων αλλά και του υπουργείου Υγείας εξέδωσαν μια ειδική κάρτα προνομίων για τους ασθενείς.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Θα λειτουργεί με το σύστημα του barcode το οποίο είναι συμβατό με τα περισσότερα σημεία πώλησης της χώρας.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ Δημήτρη Συκιώτη εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Με την κίνησή τους αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσφέρουν οικονομική ελάφρυνση στους διαβητικούς ασθενείς και δη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι σε αντίθεση με τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, δεν έχουν πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την αγορά των φαρμάκων. Μελέτη, η οποία διεξήχθη πρόσφατα, από επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε «κατά γράμμα» τη θεραπεία.

Όπως εξήγησε ο κος Δημήτρης Συκιώτης, οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των 3 ευρώ, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα εκτύπωσης και πλαστικοποίησης της κάρτας. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας την κάρτα στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που δικαιούνται βάσει της συμφωνίας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την κάρτα προνομίων από την ιστοσελίδα www. kartadiaviti.gr, την τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά, τις ιστοσελίδες της ΕΛΟΔΙ (www. elodi. org) και των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών.

Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας

Γιώργος Πατούλης, ο διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα καθενός μας. Για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Στο μεταξύ στα δύο είναι χωρισμένοι οι διαβητικοί: στους ινσουλινοεξαρτώμενους, οι οποίοι αποζημιώνονται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τη θεραπεία που ακολουθούν, και στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι τελευταίοι έχουν συμμετοχή 25% στην αγορά φαρμάκων.

Μελέτη που παρουσίασε ο Κώστας Αθανασάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ, δείχνει ότι η πλήρης κάλυψη του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας, θα οδηγούσε σε αύξηση της συμμόρφωσής τους στη φαρμακευτική αγωγή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εν λόγω παρέμβαση αποδεικνύεται οικονομικά αποτελεσματική επιστρέφοντας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε ορίζοντα τριετίας 324,3 ευρώ ανά ασθενή».

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη συμμόρφωση των ασθενών είναι το κόστος της θεραπείας και ειδικότερα της φαρμακευτικής αγωγής. Ιδίως στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων, η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης των απαραίτητων φαρμάκων, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο στην κλινική πορεία του όσο και στις δαπάνες υγείας.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (12% της συνολικής δαπάνης υγείας).