Μια πρωτεΐνη – κοινός παρονομαστής για νόσο του Πάρκινσον και Πολλαπλή Συστημική Ατροφία

  • Iatropedia
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκδήλωση νόσου του Πάρκινσον ή Πολλαπλής Συστημικής Ατροφίας (MSA) εξαρτάται από το… σχήμα των συσσωρεύσεων μιας και μόνο πρωτεΐνης, της άλφα-συνουκλεΐνης.

Η συσσώρευση της άλφα-συνουκλεΐνης είναι ο κύριος υπαίτιος πίσω από αρκετές νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον. Τώρα, νευροβιολόγοι του βελγικού Πανεπιστημίου Leuven (Katholieke Universiteit Leuven) σε συνεργασία με συναδέλφους τους ερευνητές στο CNRS και το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας (Universiteit Antwerpen) διαπίστωσαν ότι κατά πόσο θα εκδηλώσει ένα άτομο Πάρκινσον ή Πολλαπλή Συστημική Ατροφία εξαρτάται αν το σχήμα των συσσωματωμάτων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι κυλινδρικό ή έχει την μορφή ταινιών αντίστοιχα!

Τα συσσωματώματα της άλφα-συνουκλεΐνης μέσα σε ένα εγκεφαλικό κύτταρο παρεμβαίνουν στην φυσιολογική λειτουργία του κυττάρου. Οι πρωτεϊνικές συσσωρεύσεις διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. «Μέχρι τώρα κανείς δεν καταλάβαινε πώς τα συσσωματώματα της μιας και μοναδικής αυτής πρωτεΐνης μπορούσαν να προκαλούν διαφορετικές παθολογίες» παρατηρεί η καθηγήτρια Veerle Baekelandt της Ερευνητικής Ομάδας Νευροβιολογίας και Γονιδιακής Θεραπείας.

Η διαταραχή της επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων παράλληλα με την απώλεια κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι… σήμα κατατεθέν των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Η ακριβής λειτουργία της άλφα-συνουκλεΐνης, της πρωτεΐνης που ενοχοποιείται για ορισμένες ασθένειες του εγκεφάλου, εξακολουθεί να παραμένει ασαφής, ωστόσο στην περίπτωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον ή Παρκινσονικά σύνδρομα σαν την Πολλαπλή Συστημική Ατροφία (MSA) και την Άνοια με Σωματίδια Lewy (DLB) ο ρόλος που παίζει η αθροιστική εναπόθεση της εν λόγω πρωτεΐνης είναι διακριτός.