Μια μύτη μεγαλώνει επάνω στο χέρι του. ΒΙΝΤΕΟ

  • Iatropedia
Ναι καλά διαβάσατε στον τίτλο του κειμένου. Μια μύτη αναπτύσσεται στο χέρι ενός 53χρονου άνδρα από την Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος είχε χάσει την κανονική του μύτη με την οποία γεννήθηκε, από καρκίνο του δέρματος. Η νέα μύτη αναπτύσσεται πάνω στο μπράτσο του με την βοήθεια των δικών του βλαστοκυττάρων.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο ακόμη οι επιστήμονες μέχρι να ολοκληρωθεί, ούτε επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του University College του Λονδίνου, καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής Άλεξ Σεϊφαλιάν, διαβεβαίωσε πάντως ότι η νέα μύτη θα είναι εντελώς ίδια με εκείνη που είχε ο 53χρονος πριν προσβληθεί από τον καρκίνο, και μάλιστα θα μπορεί μέχρι κάποιο σημείο να έχει το αίσθημα της όσφρησης.

Το εγχείρημα αυτό, δηλαδή να αναπτυχθεί εκ του μηδενός από βλαστοκύτταρα μια νέα μύτη, γίνεται για πρώτη φορά και εάν τελικά στεφθεί με επιτυχία τότε στο μέλλον άνθρωποι που έχουν χάσει μέλη τους όπως θύματα τροχαίου, ή τραυματίες πολέμου, θα μπορούν να αναγεννούν κάποια μέλη τους.

Το iatropedia σας ξεναγεί για πρώτη φορά στο εργαστήριο αναγεννητικής ιατρικής του καθηγητή Σειφαλιάν, όπου θα μπορέσετε να δείτε πως δημιουργούν διάφορα μέλη αλλά και την ίδια την μύτη. Αρχικά έφτιαξαν ένα γυάλινο καλούπι της μύτης του 53χρονου άνδρα και το ψέκασαν με ειδικό υλικό που λειτούργησε σαν βάση επάνω στην οποία τα βλαστοκύτταρα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια αφαίρεσαν το γυάλινο καλούπι και η μύτη καλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να δημιουργήσουν χόνδρους.

Στη συνέχεια οι γιατροί τέντωσαν το δέρμα του 53χρονου στο ύψος του μπράτσου του και τοποθέτησαν εκεί την νέα μύτη για να αναπτυχθεί στο περιβάλλον του σώματος. Εδώ και δυο μήνες έχουν ήδη εμφανισθεί νεύρα, και αγγεία, ενώ στους επόμενους 3 μήνες οι γιατροί αισιοδοξούν ότι η μύτη θα είναι έτοιμη να αφαιρεθεί από το χέρι και χειρουργικά να τοποθετηθεί στην φυσιολογική της θέση.

Δείτε το βίντεο από το εργαστήριο αναγεννητικής ιατρικής και δείτε πως δημιουργούν εκτός από μύτες και άλλα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.