Μια εφαρμογή iPad για τον έλεγχο της ακοής στον Τρίτο κόσμο βρίσκει νέα χρήση στον Καναδά!

  • Iatropedia
Αν και η συγκεκριμένη εφαρμογή (app) αναπτύχθηκε για την διάγνωση της απώλειας ακοής στις φτωχές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, τώρα… επιστρέφει στον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο για να γλυτώσει τα συστήματα υγείας από την απώλεια χρημάτων και χρόνου.

Είναι φθηνό, ακριβές, εγκεκριμένο και εύκολο στην χρήση. Στην Ουγκάντα που δοκιμάσθηκε, μόλις δέκα iPads βοήθησαν επιστήμονες σαν τον Δρ. Μάθιου Μπρόμγουιτς να τσεκάρουν 800 παιδιά για προβλήματα ακοής. Γιατί λοιπόν να μην φανεί το ίδιο χρήσιμο και στον Καναδά; Η εφαρμογή ελέγχου ακοής με την ονομασία ShoeBox που αναπτύχθηκε υπό την επίβλεψη του Δρ. Μπρόμγουιτς, χειρούργου ΩΡΛ στο Children's Hospital of Eastern Ontario στην Οττάβα, κάνει ότι και ο συνήθης ογκωδέστερος εξοπλισμός ακοομέτρησης αλλά σε μόλις 5 λεπτά αντί των 15 λεπτών που χρειάζονται τα συμβατικά συστήματα.

Η βραβευμένη πέρυσι με το βραβείο Research Canada εφαρμογή απαιτεί ελάχιστο χρόνο για να εξοικειωθεί κανείς με την συσκευή και «τρέχει» ένα τεστ ακοής με πολύχρωμα ζωάκια και αντικείμενα που βγάζουν θορύβους διαφορετικής κλίμακας, κάνοντας την όλη διαδικασία για τα παιδιά ένα παιχνίδι. Η ιδέα για την ανάπτυξή του ήταν το κόστος και το βάρος του εξοπλισμού που έπρεπε να μεταφέρουν οι επιστήμονες του προγράμματος CanHEAR Uganda στην Αφρική, ο οποίος μετά παρέμενε σε άθλιες συνθήκες, καθιστάμενος συχνά άχρηστος.

Με κόστος σχεδόν 400 δολάρια έναντι των 35.000 δολ. που κοστίζουν τα πολύπλοκα μηχανήματα ακοομέτρησης στα νοσοκομεία, το ShoeBox θα προσφέρει τις υπηρεσίες του παρέχοντας την δυνατότητα ελέγχου ακοής ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές του Καναδά. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκαιρη διάγνωση, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στην γλώσσα αλλά και θέματα συμπεριφοράς αργότερα στην ζωή των παιδιών.