Μία 36χρονη κατέληξε, 6 άλλοι ζουν από χθες με τα όργανά της…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
μεταμόσχευση
Δώρο ζωής για 6 συνανθρώπους μας, έδωσε με τον θάνατό της 36χρονη από την Κρήτη. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο» Κρήτης την Πέμπτη όπου η 36χρονη δότρια κατέληξε μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, η οικογένεια της βρήκε τη δύναμη να χαρίσει τα όργανα της άτυχης κοπέλας σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη για να επιβιώσουν. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και χώρες της Ευρώπης.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και από τοΠανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τους κερατοειδείς.

Οι λήπτες

Η καρδιά της δότριας από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα. Μια γυναίκα 58 ετών και ένας άνδρας 44 ετών από την Αθήνα, οι οποίοι βρίσκονταν 9 και 8 χρόνια αντίστοιχα σε αιμοκάθαρση, έλαβαν τους δύο νεφρούς και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα 53 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Α. Καραμπίνης αναφέρει:

«Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσους συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας για αυτή την πράξη ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά της. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και η μόνη τους ελπίδα για ζωή είναι η εύρεση ενός μοσχεύματος. Για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας οφείλουμε να  διαδώσουμε και να υποστηρίξουμε σθεναρά την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων».