Μέτρηση γλυκόζης μέσω… smartphone!

  • Iatropedia
Μια νέα εφαρμογή (app) που επιτρέπει την μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω κινητού τηλεφώνου πήρε την έγκριση του αμερικανικού φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι διαβητικοί θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν πιο εύκολα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και μάλιστα χωρίς τρύπημα, χάρη σε μια νέα εφαρμογή για smartphones που πήρε το «πράσινο φως» από την αμερικανική FDA και υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο διαχείρισης της νόσου. Η επαναστατική μέθοδος που σχεδίασε και ανέπτυξε η Dexcom Inc. προβλέπει την αποστολή δεδομένων από έναν μικρό, ασύρματο, υποδόριο αισθητήρα σε μια downloadable εφαρμογή για smartphone, επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του ασθενούς από γιατρούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι παρά η πρώτη από μια σειρά αλληλεπιδραστικών «ιατρικών» apps που σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας κινητών στον τομέα της υγείας. «Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία αναμενόταν με ανυπομονησία από την κοινότητα των διαβητικών, ιδιαίτερα τους κηδεμόνες παιδιών με διαβήτη που θέλουν να παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης τους εξ αποστάσεως» δηλώνει ο Αλμπέρτο Γκουτιέρεζ, διευθυντής του Γραφείου Διαγνωστικής In Vitro και Ραδιολογικής Υγείας της FDA.

Παρόλο που υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, αυτή της Dexcom είναι η πρώτη του είδους που παίρνει έγκριση για την εμπορική της διάθεση στις ΗΠΑ από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 29,1 εκατομμύρια ανθρώπους την ώρα που οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για σταθερή αύξηση του αριθμού τους σε ετήσια βάση λόγω της αντίστοιχης αύξησης της παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία