Μέτρα για καλύτερη υγιεινή σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στο Πεδίον του Άρεως

  • Iatropedia
Πιο τακτικές παρεμβάσεις των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου στο Πεδίο του Άρεως, συνεχή παρουσία δύο κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίθαλψη όσων μεταναστών παρουσιάζουν προβλήματα Υγείας, ειδική ομάδα μέριμνας για τα ασυνόδευτα παιδιά αλλά και βελτίωση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την σίτιση, αποφάσισαν χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για το ζήτημα των μεταναστών που κατασκηνώνουν στην περιοχή αυτή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Πληθαίνουν συνεχώς οι μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως, με την εθνότητα που έχει τα περισσότερα μέλη στον άτυπο καταυλισμό, να είναι Αφγανοί που φτάνουν στην Αθήνα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Πεδίον του Άρεως βρίσκονταν 450 μετανάστες, εκ των οποίων 180 ανήλικα, ενώ 5-6 παιδιά έχουν φτάσει ασυνόδευτα. Επί τόπου έχουν στηθεί 80 σκηνές, και για τη διατροφή των μεταναστών φροντίζουν –εκτός από τους ίδιους, που διαθέτουν κάποια χρήματα– περίοικοι και ομάδες πολιτών. Ο Δήμος Αθηναίων διέθεσε την Δευτέρα 500 μπουκάλια νερό και 350 αναψυκτικά στους πρόσφυγες.

Στην ευρεία σύσκεψη έγινε λόγος για χώρους υποδοχής για τους πρόσφυγες και σημαντικές βελτιώσεις στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό στο Πεδίον του 'Αρεως παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζου, αλλά και εκπροσώπων του ΚΕΛΠΝΟ, του Δήμου Αθηναίων, των ΜΚΟ με εμπειρία στα θέματα αυτά, άλλων δημόσιων φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «θετικό κλίμα και τον άριστο συντονισμό που επιτευχθεί επάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού και της αναγκαιότητας για άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που εκδηλώνονται στους άτυπους καταυλισμούς».

Η κα. Κυπριανίδου επεσήμανε ότι οι προτάσεις κυρίως αφορούσαν συγκεκριμένους χώρους υποδοχής για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων, χώροι οι οποίοι θα διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές για την διαβίωση τους.

Έκανε γνωστό εξάλλου ότι συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης αποτελούμενη από στελέχη των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, της Περιφέρειας του Δ. Αθηναίων και ΜΚΟ προκειμένου να διενεργήσει τις απαραίτητες αυτοψίες για την καταλληλότητα των χώρων, είτε είναι στρατοπέδα, είτε αθλητικές εγκατάστασεις, είτε κατασκηνώσεις κ.α..