ΜΕΤΑΞΑ: Συρρικνώνεται η ογκολογική κλινική

  • Iatropedia
Προσλήψεις γενικά προσωπικού, αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά και ενδυνάμωση του ογκολογικού τμήματος με άλλους γιατρούς ζητούν από το Ογκολογικό Νοσοκομείο του Πειραιά.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σοκ και δέος προκαλεί το γεγονός ότι μόνο 4 ειδικούς ογκολόγους διαθέτει αυτή την στιγμή το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ στον Πειραιά…

Το κατεξοχήν αντικαρκινικο νοσοκομείο των νοτίων προαστίων έχει αφεθεί στη μοίρα του με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των γιατρών:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚ. «ΜΕΤΑΞΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη συγχώνευση στην συρρίκνωση του Ογκολογικού Τμήματος του ΕΑΝ Μεταξά

Από εβδομάδος οι γιατροί του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ κάνουν επίσχεση εργασίας λόγω μη αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών από τον Ιανουάριο του 2015, κορυφαίο όμως αίτημά τους είναι και οι προσλήψεις προσωπικού, με χαρακτηριστικότερη και ακραία συνθήκη την κατάσταση στο ογκολογικό τμήμα.

Την τελευταία πενταετία το νοσοκομείο έχει υποστεί μια από τις πιο ανηλεείς και βίαιες μνημονιακές επιθέσεις και πλέον οδηγείται στην πλήρη κατάρρευσή του. Αν και εξυπηρετεί τεράστιο αριθμό καρκινοπαθών της Αττικής, της νοτίου Ελλάδος και των νησιών, και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των εργαζομένων του, έχει αφεθεί στο έλεος των ελλείψεων με τρόπο προκλητικό και ύποπτο. Έχει υποστεί μείωση κλινών, έχει τραγικές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων καθιστά τη λειτουργία του πλέον επικίνδυνη.

Προ διετίας τα δύο υπάρχοντα ογκολογικά τμήματα συγχωνεύτηκαν σε ένα χωρίς μείωση κλινών, το οποίο υπέστη περαιτέρω νοσηλευτικές συγχωνεύσεις με το γαστρεντερολογικό και ενδοκρινολογικό τμήμα καταστρατηγώντας κάθε έννοια ιατρικής ασφάλειας. Μετά δε τις τελευταίες αποχωρήσεις ογκολόγων από το νοσοκομείο, υπηρετούν πλέον MONO τέσσερις (δύο διευθυντές και δύο επιμελητές Β), από τους δεκατρείς που προβλέπει ο οργανισμούς του νοσοκομείου με τις κλίνες του ενιαίου τμήματος σε πλήρη ανάπτυξη. Οι εν λόγω γιατροί καλούνται να σηκώσουν το βάρος 80 περίπου νοσηλευόμενων, 50 χημειοθεραπειών την ημέρα στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, της ανά 4ημερο γενικής 24ωρης εφημερίας, των καθημερινών εξωτερικών ιατρείων, των ογκολογικών συμβουλίων και των εντός του νοσοκομείου εκτιμήσεων σε άλλες κλινικές. Υπό αυτές τις συνθήκες εργασιακής εξόντωσης είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να λειτουργήσει πλέον το Ογκολογικό Τμήμα. Ακόμα και η αποχή των ιατρών από άδειες, ρεπό και από την πολυτέλεια της ασθενείας, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, καθιστώντας το νοσοκομείο ανεπαρκέστατο για τον τεράστιο αριθμό των καρκινοπαθών που εξυπηρετεί. Η πρόσφατη πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού με σύμβαση ενός έτους υπολείπεται αριθμητικά των αποχωρήσεων ειδικευμένων ογκολόγων των τελευταίων ετών και είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι οκτώ και ο όγκος της δουλειάς τεράστιος και βαθμιαία αυξανόμενος Είναι πλέον σαφές ότι η απαξίωση και η εξόντωση των εργαζομένων έχουν επιστρατευτεί στη συνεχιζόμενη προσπάθεια κλεισίματος νοσηλευτικών κλινών ογκολογίας.

Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ παρέμβαση του υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων ογκολογίας προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία νοσηλευτική κλίνη.

Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης

Η 5-μελής ΕΙΝΑΠ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 11/5/15