Μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία: Γιατί είναι απραίτητα

  • Iatropedia
Τα μεταλλικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ποιες είναι οι λειτουργίες τους? Από ποιες τροφές τα προσλαμβάνουμε? Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η ρύθμιση της ισορροπίας των μεταλλικών στοιχείων στο σώμα είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Όπως το ίδιο το σώμα, κάθε κύτταρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να διατηρήσει το εσωτερικό περιβάλλον του. Η κίνηση των μεταλλικών στοιχείων διαμέσου των κυττάρων αποτελεί τη βάση για τις περισσότερες κύριες λειτουργίες του σώματος.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τρεις βασικούς λόγους:

– οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών

-ελέγχουν τα υγρά του σώματος μέσα και έξω από τα κύτταρα

-μετατρέπουν το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια

Τα μεταλλικά στοιχεία βρίσκονται σε τροφές όπως το κρέας, τα δημητριακά , το ψωμί, τα ψάρια, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα (ειδικά τα αποξηραμένα). Βασικά μεταλλικά στοιχεία περιλαμβάνουν το ασβέστιο και το σίδηρο και είναι απαραίτητο και σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τα ιχνοστοιχεία είναι επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα, για να λειτουργήσει σωστά, αλλά τα χρειάζεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία.

Τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε μία ποικιλία τροφίμων όπως το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα καρύδια. Παραδείγματα ιχνοστοιχείων είναι το ιώδιο και το φθόριο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr