Μετάδοση πανούκλας από… σκύλο σε άνθρωπο!

  • Iatropedia
Μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτει τώρα ότι ένα περιορισμένο ξέσπασμα πνευμονικής πανώλης πέρυσι στο Κολοράντο οφειλόταν σε ένα μολυσμένο σκύλο!

Η αποκάλυψη ότι η επικίνδυνη αυτή μορφή της νόσου μεταδόθηκε σε άνθρωπο από τον… καλύτερό του φίλο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετάδοση πανώλης με αυτόν τον τρόπο αλλά και η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης στην χώρα. Όπως έγινε γνωστό, την ασθένεια μετέδωσε πέρυσι τον Ιούλιο σε έναν μεσήλικα Αμερικανό το σκυλί του, ένα αρσενικό αμερικάνικο πιτ-μπουλ τεριέ δύο ετών, το οποίο αρρώστησε και αυτό και χρειάσθηκε να θανατωθεί.

Οι εξετάσεις έδειξαν στο συκώτι και τους πνεύμονες του ζώου την παρουσία του βακτηρίου Yersinia pestis που προκαλεί την πνευμονική πανώλη και σύμφωνα με την σχετική έκθεση, εκτός του ιδιοκτήτη του σκυλιού μολύνθηκε μια φίλη του και δύο εργαζόμενοι στην κτηνιατρική κλινική όπου είχε μεταφερθεί το πιτ-μπουλ. Όλοι οι μολυσθέντες ανέρρωσαν πλήρως μετά από αντιβιοτική θεραπεία.

Αν και με την σύγχρονη Ιατρική είναι μάλλον δύσκολο να απειληθούμε από εκατόμβες θυμάτων όπως στον Μεσαίωνα, Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν την σημασία της έγκαιρης αναφοράς των συμπτωμάτων και την άμεση μεταφορά των μολυσθέντων στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθεί φροντίδα χωρίς καθυστέρηση. Η πνευμονική πανώλη μεταδίδεται συνηθέστερα από τρωκτικά που έχουν μολυνθεί από τσίμπημα μολυσμένου με το βακτήριο ψύλλου αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα υγρά ή ιστούς ενός μολυσμένου ζώου.