Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης που αποτελεί τον κύριο δείκτη φλεγμονής και γήρανσης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και με βάση τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2030, το 25 έως 40% του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι άνω των 65 ετών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτή τη σημαντική δημογραφική αλλαγή στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τις συνέπειές της και υπογραμμίζει την ανάγκη νέων διατροφικών στρατηγικών που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒΤ συμμετείχε ενεργά στο 5ετές ευρωπαϊκό έργο NU-AGE στόχος του οποίου ήταν «υγιής γήρανση», η βελτίωση δηλαδή της ζωής των ηλικιωμένων μέσα από την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών αναγκών τους.

Το κύριο συμπέρασμα του έργου ήταν ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής, που ακολουθεί το πρότυπο της μεσογειακής, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην «υγιή γήρανση». Έτσι, με την ολοκλήρωσή του, παρουσιάστηκε η μεσογειακού τύπου διατροφή, που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του NU-AGE και για την οποία βρέθηκε ότι μείωσε σημαντικά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), που αποτελεί τον κύριο δείκτη φλεγμονής, που συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης καθώς και το ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση. Η έρευνα δε που έγινε σχετικά με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ποιότητα της διατροφής, έδειξε ότι η απόφαση αγοράς των ηλικιωμένων διαμορφώνεται κυρίως από την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, την τιμή και τη γεύση.

Ο ΣΕΒΤ έχοντας ως άξονα προτεραιότητας την ασφάλεια, την ποιότητα αλλά και την ισορροπημένη και υγιεινή διαβίωση θα συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες, που αφορούν τόσο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών όσο και στο σύνολο των καταναλωτών.

 

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται 1.225 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 6,250 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.