Μέσα στον Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσλήψεις στις ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα αναμένεται απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλει ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΝΕ, 100 κλίνες παραμένουν ανενεργές καθώς έληξαν ήδη οι συμβάσεις των νοσηλευτών.

Πρόκειται για 2τείς συμβάσεις εργασίας σε ΜΕΘ και ΜΑΦ μέσω των λιστών του ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα ενίσχυσης των ΜΕΘ θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με ειδική μέριμνα για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου του το ΥΥΚΑ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώνεται καθημερινά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ για τη λίστα αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ και διαβεβαιώνει ότι η διαχείριση των αιτημάτων γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, με βάση τη  σοβαρότητα των περιστατικών και με απόλυτη διαφάνεια».

Αυτή είναι η απάντηση της Αριστοτέλους στις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών για ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ που αγγίζουν κάποιες μέρες τις 50 μόνο για το λεκανοπέδιο! Γενικά δε το θέμα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ έχει αναδειχτεί από το 2009 οπότε η επικείμενη πανδημία γρίπης έφερε στην επικαιρότητα την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να φιλοξενήσουν σοβαρά πάσχοντες εφόσον υπάρξουν αυξημένες ανάγκες. Τότε δημιουργήθηκαν σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία κλίνες ΜΑΦ που δεν βρίσκονται μέσα στο περιβάλλον Εντατικής αλλά σε απλά δωμάτια χωρίς άλλους ασθενείς και είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρα για την υποστήριξη της αναπνοής.

οι συμβάσεις των οποίων άρχισαν από τον περασμένο Οκτώβριο να λήγουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη κλειστές άλλες 100 πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ της περιφέρειας της χώρας μας.

Όπως αναφέρει ωστόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Άρης Δάγλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, «υπήρξε μία παράταση των συμβάσεων για 20 ημέρες, πέρασε και αυτό το χρονικό διάστημα και οι κλίνες παραμένουν κλειστές ακόμη και στα πιο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Λέμε συνεχώς τα ίδια πράγματα, δεν γίνεται τίποτε, αλλά το θέμα υπάρχει και είναι σοβαρό, παρά το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε κάθε μέρα να το καταγγέλλουμε…».