Μεμονωμένα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών στα κέντρα φιλοξενίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ηπατίτιδα Α, ελονοσία αλλά και γαστρεντερίτιδες εντοπίζονται όλο και πιο συχνά στους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποιεί καταγραφή και από τα τελευταία δελτία επιδημιολογικής παρακολούθησης, προκύπτει ότι σημειώνονται κρούσματα μολυσματικών ασθενειών στα 53 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου εντοπίστηκαν βραχείας διάρκειας εξάρσεις γαστρεντερίτιδας σε δύο κέντρα, για τις οποίες ελήφθησαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό ελονοσίας, διφθερίτιδας, ίκτερου με οξεία έναρξη, εκδηλώσεις παράλυσης, μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, σήψη ή σοκ, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου παρουσιάστηκε μία βραχείας διάρκειας έξαρση γαστρεντερίτιδας σε ένα κέντρο. Δηλώθηκαν, επίσης, δύο περιστατικά του συνδρόμου “ίκτερος με οξεία έναρξη” από ένα κέντρο, για τα οποία η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για ηπατίτιδα Α, καθώς και ένα περιστατικό μηνιγγίτιδας.

Από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου απομονώθηκαν περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού, με πυρετό σε δύο διαδοχικές ημέρες και αφορούσαν δύο κέντρα φιλοξενίας. Οφείλονταν κυρίως σε περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς περαιτέρω συνέχιση της έξαρσης.

Δηλώθηκαν, επίσης, δύο περιστατικά του συνδρόμου “ίκτερος με οξεία έναρξη” από ένα κέντρο φιλοξενίας, για το οποίο η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για ηπατίτιδα Α. Απομονώθηκε και ένα περιστατικό ελονοσίας.

Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας Υγείας προσφύγων και μεταναστών λειτουργεί από τις 16 Μαΐου, με καθημερινή συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για επιλεγμένες καταστάσεις, που έχουν σημασία από πλευράς Δημόσιας Υγείας.

Τα δεδομένα που καταγράφονται αφορούν επισκέψεις που έγιναν στους χώρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα 53 κέντρα φιλοξενίας.