Μειώθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην Σίνδο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Βελτιωμένες εμφανίζονται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή της Σίνδου, όπου σημειώθηκε ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση γεωργικών υπολειμμάτων με αποτέλεσμα να επιβληθούν την περασμένη Παρασκευή έκτακτα μέτρα από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκε χθες από τον σταθμό μέτρησης των αέριων ρύπων στη Σίνδο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 31 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο ενημέρωσης του κοινού είναι τα 50 μικρογραμμάρια και το όριο λήψης μέτρων τα 150. Οι αντίστοιχες τιμές για τις προηγούμενες μέρες ήταν 64 μικρογραμμάρια το Σάββατο, 81 την Παρασκευή, 201 την Πέμπτη και 156 την Τετάρτη.

Καλύτερη είναι η κατάσταση και στον σταθμό της Αγίας Σοφίας, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, αυτή τη φορά λόγω της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής που εγκλωβίζει τους ρύπους χαμηλά και δεν τους αφήνει να διαφύγουν. Στον εν λόγω σταθμό, λόγω της αλλαγής του καιρού και της επικράτησης ισχυρών ανέμων, ο μέσος όρος των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων χθες διαμορφώθηκε στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, συγκέντρωση που βρίσκεται κάτω από τα όρια ενημέρωσης του κοινού.

«Τα μέτρα που είχαν ληφθεί την Παρασκευή έληξαν, ωστόσο παραμένουμε σε επιφυλακή μετά τις υποδείξεις που κάναμε προς πάσα κατεύθυνση» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Η ίδια ανέφερε ότι «πλέον τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πολύ χαμηλά», ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε καθώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει τον αέρα για να υποχωρήσει η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επανέλαβε ότι θα έπρεπε να υπάρξει από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ έστω και η απειλή διακοπής των επιδοτήσεων στους αγρότες που παρανομούν και προβαίνουν σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα χωράφια τους και σημείωσε ότι η Αντιπεριφέρεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την αστυνομία και την πυροσβεστική για την παρακολούθηση της κατάστασης.