Μείωση τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 40%

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μεσοσταθμική μείωση ύψους 43% σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των δανειστών με αποτέλεσμα χθες να υπογραφεί η περιβόητη Υπουργική Απόφαση που αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η απόφαση που το iatropedia.gr μετέδωσε από χθες το απόγευμα, προβλέπει ότι οι τιμές σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες συμμετέχουν περισσότερο στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Την ίδια ώρα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet scan.

Στην Υπουργική Απόφαση τονίζεται ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και ειδικά για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και καλύτερο σύστημα εκπτώσεων με rebate όγκου.

«Η αρχική πρόταση των Θεσμών προσδιόριζε το ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΥΚΑ.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναμένεται να φέρει επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων- κυρίως στα μεσαία και τα μικρά- τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του clawback.

Ωστόσο, «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα κάνει διαχειρίσιμη αυτή τη μείωση των τιμών με τους παρακάτω τρόπους:

-Ομαλοποιώντας τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους.
-Παρεμβαίνοντας στην προκλητή ζήτηση με τις παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (κατευθυντήριες οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα κ.α)
-Κατανέμοντας με δικαιότερο τρόπο τις εκπτώσεις επί της δαπάνης (rebate).
-Δίνοντας κίνητρα για την προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των αντιδραστηρίων και θα ενισχύεται η βιωσιμότητά τους.
Είναι προφανές ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων».