Μεγάλο επίτευγμα στο Αλτσχάιμερ: Βρήκαν μόριο που “καθαρίζει” τον εγκέφαλο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλτσχάιμερ
Ένα συγκεκριμένο μόριο μπορεί να καθαρίσει τις πλάκες που σχηματίζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους ποντικιών και να βελτιώσει την ικανότητα μάθησης και μνήμης, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων στην Κορέα.

Το πώς ακριβώς το μόριο αυτό καταφέρνει να απομακρύνει την πλακοειδή συσσώρευση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό από τους επιστήμονες.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω δημοσίευσης στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, όπου οι ερευνητές αναλύουν ένα νέο τρόπο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, ακόμα και όταν η νόσος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη προς το παρόν, ότι αυτή η νέα μέθοδος θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ανθρώπους. Απαιτούνται ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών και νέα πειράματα σε ζώα, προτού η μεθοδολογία περάσει στον άνθρωπο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν θεραπείες που μειώνουν τα συμπτώματα, αλλά οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για την πρόληψη, τη διακοπή, ή και την αναστροφή της εξελικτικής πορείας της νόσου.

Καθώς η άνοια προοδεύει, ολοένα και περισσότερες πλάκες (συστάδες ανώμαλων πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών) σχηματίζονται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να νεκρώνονται σταδιακά τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρόληψη, ή η αφαίρεση των πλακών μπορεί να βοηθήσει και πολλά φάρμακα είναι σε ήδη σε στάδιο εξέλιξης προς αυτή την κατεύθυνση.

http://www.bbc.com