Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το ΓΠΝΑ «Λαϊκό»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρότι το νοσοκομείο αποτελεί Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για την αιμορροφιλία, κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα αντίστοιχα σκευάσματα όπως συνέβη προ καιρού άλλωστε και με τους οροθετικούς...

Οι ελλείψεις «πνίγουν» το ΓΠΝΑ  Λαϊκό…

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «‘Εθνους», «αποκαλυπτική είναι η εικόνα μετά το τέλος της εφημερίας της περασμένης Τετάρτης. Ράντζα στους διαδρόμους, προσωπικό εξουθενωμένο και μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι χρειάζεται να περιμένουν έως και 7 ώρες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η απορία είναι εύλογη: Τι είδους επείγοντα περιστατικά είναι αυτά, που μπορούν να περιμένουν 7 ώρες μέχρι να αποφασιστεί η εισαγωγή τους για νοσηλεία;»…

Στο έγγραφο που έστειλε μάλιστα η προϊσταμένη της παθολογικής κλινικής προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι το Λαϊκό δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.

«Στην χειρουργική κλινική όπου εργάζομαι, νοσηλεύονται 45 ασθενείς και έχουμε συνολικά 8 νοσηλευτές», δηλώνει στο Έθνος η νοσηλεύτρια Κατερίνα Παπαευθυμίου, και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια να καλύψει 45 ασθενείς; Πώς μπορούν παράλληλα να βγουν τα ρεπό και οι άδειες; Προσπαθούμε να μειώνουμε τα λάθη μας, αλλά όσο μειώνεται το προσωπικό, τόσο γίνεται πιο δύσκολο να το πετύχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ασκών χρέη διοικητή του νοσοκομείου, καθηγητής νεφρολογίας, Γιάννης Μπολέτης που προσθέτει ότι ¨η κατάσταση είναι τραγική, κυρίως με τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς. Οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων».

Την ίδια ώρα, οι μειώσεις πάνω από 56% στα κονδύλια που καταγράφονται τα χρόνια της κρίσης στα κονδύλια του νοσοκομείου «Λαϊκό» για ιατρικό υλικό και φάρμακα έχουν οδηγήσει σε ακραίες ελλείψεις, όπως συνέβη πρόσφατα με τα φάρμακα για τους οροθετικούς. Προβληματική είναι η κατάσταση και με τους αιμορροφιλικούς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο.