Με το βιβλιάριο απορίας στα ιδιωτικά φαρμακεία…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι άποροι, ενώ οι ανασφάλιστοι θα έχουν καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται σύντομα στην Βουλή.

Αυτό αποκάλυψε για τα φαρμακεία και τους άπορους ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας τους άξονες του σχεδίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Με το νομοσχέδιο που προωθείται εντός των ημερών στη Βουλή, θα προβλέπεται η καθολική και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας με τις ίδιες ακριβώς παροχές με τους ασφαλισμένους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με το κόστος της μείωσης να μοιράζεται ανάμεσα στους παρόχους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός οι ανασφάλιστοι, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων. Με την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο κ. Α. Ξανθός εξήγγειλε επίσης τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς, η πιλοτική λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει εντός του 2016, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο με 25 μονάδες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Ξανθός έπλεξε το εγκώμιο των κοινωνικών ιατρείων που εξυπηρετούν ανασφάλιστους αλλά και ασφαλισμένους πολίτες και σημείωσε ότι έχουν και θα έχουν βασικό ρόλο και στην κάλυψη των μεταναστών.

Σχετικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, είπε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των οφειλών θα εξοφληθεί από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης.