Με το σταγονόμετρο οι έλεγχοι για το τσιγάρο σε μπαρ και εστιατόρια! Τι θα γίνει το 2014

  • Iatropedia
Με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εστιατόρια και μπαρ εν μέσω εορταστικής περιόδου, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να κόψει το κάπνισμα στους Έλληνες που συνεχίζουν όμως ανενόχλητοι να ανάβουν τσιγάρο όπου βρεθούν και όπου σταθούν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Περιορισμένοι είναι τελικά οι έλεγχοι για το τσιγάρο από το υπουργείο Υγείας εν μέσω εορταστικής περιόδου δεδομένης και της κρίσης. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφήμισε δεόντως ότι θα προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους, τελικά όμως όλα έμειναν στα χαρτιά.

Τα συνεργεία ελέγχου προχωρούν μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ενώ τα πρόστιμα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Πάντως το 2014 το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να βγάλει στο δρόμο και άνδρες της ΕΛΑΣ μαζί με υγειονομικούς υπαλλήλους της περιφέρειας προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρότι είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην πράξη ή μόνο για λίγες ημέρες όσο για να εισπραχθούν λίγα χρήματα περιστασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επείγουσα εγκύκλιό της υφυπουργού Ζέτας Μακρή ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους αλλά και να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως για τους ίδιους τους καπνιστές μπορεί να φθάσουν έως και τα 500 ευρώ και για τους καταστηματάρχες έως και τις 10.000 αλλά ακόμη και στο λουκέτο.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ προέβλεπε πρόστιμα και για τους πελάτες των καταστημάτων που κάπνιζαν από 50 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την επανάληψη της παράβασης. Για τους καταστηματάρχες προέβλεπε πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ αλλά ακόμη και λουκέτο λίγων μηνών στις περιπτώσεις που η παράβαση επαναλαμβανόταν για 4η φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρωτοχρονιά στα…κάγκελα για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Έκτακτη γενική συνέλευση

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα υγείας:Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους

Ο φόβος φυλάει τα έρμα! Πως η υπόθεση Τομπούλογλου επηρέασε τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

Η κινητικότητα άργησε μια μέρα! Μετά την Πρωτοχρονιά έρχονται οι αλλαγές στα νοσοκομεία