Με προβλήματα η νέα…νέα έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

  • Iatropedia
Μόνο το 1/3 των συνταγών εκτελείται σήμερα ηλεκτρονικά, αρκετές ημέρες μετά την πτώση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της υποτιθέμενης αντικατάστασης της παλαιάς ηλεκτρονικής πλατφόρμας από άλλη νέα, ιδιοκτησίας της ΗΔΙΚΑ. Το σύστημα εξακολουθεί να υπολειτουργεί και να παρουσιάζει προβλήματα ενώ οι περισσότερες συνταγές συνεχίζουν και γράφονται στο χέρι καθώς μόνο 3000 την ώρα μπορούν να γραφούν στο σύστημα.

Με δεδομένα αυτά τα προβλήματα το ζήτημα είναι τι θα γίνει την 1η Ιουνίου που υποτίθεται ότι οι γιατροί που θα συνταγογραφούν χειρόγραφα θα έχουν πρόστιμο 1 ευρώ ανά συνταγή; Παραμένει άγνωστο…

Ο νέος υπουργός Υγείας που ανάλαβε μόλις πριν λίγα 24ωρα τα καθήκοντά του θα πρέπει μάλλον να εκδώσει απόφαση αναστολής του προστίμου δεδομένου ότι οι χειρόγραφες συνταγές δεν είναι ευθύνη των γιατρών αλλά της ΗΔΙΚΑ που ανέλαβε το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Βλάση Σφυρόερα την Παρασκευή εκδόθηκαν 110.000 ηλεκτρονικές συνταγές ενώ σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί μέσα σε ένα μισάωρο εκδόθηκαν 1500.

Και τα προβλήματα στο παλαιό σύστημα παραμένουν ένα μάλλον ..μυστήριο θέμα, καθώς ενώ το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιοι μιλούσαν για τρομερή επίθεση χάκερ από …όλο τον κόσμο, τελικώς κατά τις δηλώσεις τους υπήρξαν τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν από την ανεπαρκή υποστήριξη του συστήματος από τον ανάδοχο του έργου.

Και είναι να απορεί κανείς… Τελικώς το χέρι των …χάκερ ή το χέρι της ανοργανωσιάς χτύπησε το σύστημα;

Το ζήτημα είναι πάντως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών Υγείας και Εργασίας προς την τρόικα, ότι το έργο θα ήταν έτοιμο και θα λειτουργούσε κανονικά τον περασμένο Μάρτιο, σήμερα τέλος Μαΐου, η χώρα εξακολουθεί να μη διαθέτει ένα σύγχρονο και χωρίς προβλήματα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Και η απορία είναι τι θα γίνει για άλλη μια φορά σε ετούτη την… έρημη χώρα όταν μετά τις εκλογές φθάσουν οι δανειστές μας να ενημερωθούν και θα διαπιστώσουν την ασυνέπεια των λόγων και των πράξεων…