Με «λουκέτο» απειλούνται τα φαρμακεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές- Απεργία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Iatropedia
Δύσκολα είναι τα πράγματα στην Υγεία και το Φάρμακο με τους φαρμακοποιούς να τα "βγάζουν πέρα" δύσκολα καθώς η κατάσταση με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πια η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στάση εργασίας και 24ωρη απεργία προανήγγειλαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά την προσεχή Παρασκευή 8 Μαίου από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στις 12 στο υπουργείο Υγείας .

Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει εξάλλου 24ωρη απεργία στις 20 Μαίου με τα ακόλουθα αιτήματα:

-Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

Στο «μέτωπο των φαρμακοποιών, όπως προειδοποιούν ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, και ο γραμματέας, Διονύσιος Ευγενίδης, ότι μόνο με την επαρκή χρηματοδότηση του Υπερταμείου θα υπάρξει και πάλι ελπίδα βιωσιμότητας στα φαρμακεία που κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Και τονίζουν ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, κάποιοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτηττα για την λειτουργία τους φάρμακα.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΦΣΘ:

Ανησυχία και προβληματισμός κυριαρχεί στον χώρο των φαρμακοποιών εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Μόλις σήμερα (Τρίτη 5 Μαΐου) πληρώθηκε το ήμισυ των οφειλών του Ιανουαρίου, ενώ είναι άγνωστη η προοπτική εξόφλησης του υπολοίπου μισού από τις συνταγές Ιανουαρίου. Παράλληλα χωρίς καμία προοπτική παραμένουν οι ανεξόφλητες οφειλές του 2011 και του 2012 – συνολικού ύψους περίπου 30.000.000,00 € πανελλαδικά – και ακόμη χειρότερα οι σχετικές πιστώσεις για τα έτη αυτά επιστράφηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με τα δεδομένα αυτά η κλονισμένη οικονομική κατάσταση των φαρμακείων επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, αφού όλο και περισσότερα φαρμακεία αδυνατούν να προμηθευθούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους φάρμακα.

Οι απαιτήσεις των προμηθευτών και οι υποχρεώσεις προς το κράτος και τις τράπεζες ούτε μπορούν να περιμένουν, ούτε τεμαχίζονται.

Απαιτείται να γίνει αντιληπτό ότι φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και βιωσιμότητα του φαρμακείου δεν υπάρχει χωρίς την τακτική κατά μήνα εξόφληση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

​ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ​