Με λιγότερα φάρμακα κατά 1 δις ευρώ το 2012! Πόσο μειώθηκε η δαπάνη

  • Iatropedia
Μειωμένη κατά 1 δις ευρώ είναι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Μπορεί όλοι οι παράγοντες της αγοράς να υπολόγιζαν ότι η δαπάνη των φαρμάκων έχει ξεπεράσει τα 3 δις μαζί με τα νοσοκομειακά φάρμακα, ο αναπληρωτής υπουργός όμως ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά είναι μειωμένη κατά 1 δις ευρώ και μέσα στο στόχο του 2,88 δις που εχει θέσει η τρόικα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: “Η μείωση σε σχέση με το 2011, όπου είχε διαμορφωθεί στα 3,92 δις ευρώ , είναι 1,050 δις ευρώ για το έτος 2012.

Η μείωση αυτή σε ετήσια βάση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα μας. Τη προσπάθεια αυτή επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της του Δεκεμβρίου για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου ως θετικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων”.

Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση :« Οι προσπάθειες πιάνουν τόπο.

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των πολιτικών παρεμβάσεων στην υγεία.

Συγκεκριμένα η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε το 2012 κατά 1 δις ευρώ, δηλαδή 25% σε σχέση με το 2011. Η μείωση αυτή έγινε ιδιαίτερα το τελευταίο τετράμηνο ».