Με …δανεικούς καρδιολόγους «καταπολεμούν» τα κενά στα νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Πως λύνει ένα κενό σε γιατρούς ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας; Με προσλήψεις; Όχι φυσικά. Δανείζεται απλά από κάποιο άλλο νοσοκομείο το ιατρικό προσωπικό για να κάνει εφημερίες, έστω κι αν οι γιατροί που θα κληθούν να εφημερεύσουν δε γνωρίζουν ούτε τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου, ούτε τις ιδιαιτερότητες των ασθενών αλλά ούτε καν που βρίσκονται τα… γάντια και το βαμβάκι.

Κι όμως η έμπνευση αυτή φαίνεται να ανήκει στο υπουργείο Υγείας την οποία υλοποιεί- όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ)- ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Ειδικότερα με… «φύλλα πορείας» που απέστειλε σε καρδιολόγους του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης τους καλεί να κάνουν εφημερίες στα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι δε νομιμοποιείται να πράξει κάτι τέτοιο καθότι επισήμως δεν έχει ορισθεί ακόμη μέσω ΦΕΚ σε υπερδιοικητή των νοσοκομείων αυτών ενώ κρίνει πως η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη καθώς οι γιατροί που καλούνται να εφημερεύσουν σε άλλα νοσοκομεία δε γνωρίζουν καν τις συνθήκες.

Ειδικότερα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει: «Είναι εξοργιστική και επικίνδυνη η προχειρότητα της ανάθεσης … «επικίνδυνης αποστολής» σε ιατρούς να πραγματοποιούν εφημερία σε άλλο νοσοκομείο όπου δεν γνωρίζουν τους χώρους, τους συνεργάτες κλπ και μετά να … επιστρέφουν για πρωϊνό ωράριο στο νοσοκομείο της οργανικής τους θέσης».

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι ουσιαστικά υλοποιείται το σχέδιο για υποβάθμιση και μελλοντική κατάργηση του «Παίδων Πεντέλης», ενός νοσοκομείου με σοβαρότατο ρόλο στην περίθαλψη των παιδιών των βορείων προαστίων και της ανατολικής Αττικής, στην οποία δεν υπάρχει κανένα άλλο νοσοκομείο – ούτε ενηλίκων.

Εκτός αυτού υπογραμμίζει ότι ο διοικητής νομικά και διαδικαστικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

«Κατ’ αρχήν δεν τεκμηριώνεται δικαίωμα διοικητή να αναθέτει εφημεριακό έργο κατά τις επιθυμίες του, χωρίς εισήγηση και σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων επιστημονικών αρχών (Επιστημονικών υπεύθυνων των τμημάτων, Επιστημονικών Συμβουλίων και Διευθυντών ιατρικής Υπηρεσίας).

Αν –ό μη γένειτο- συμβεί οτιδήποτε σε παιδί επειδή ο γιατρός που «ρίχτηκε αλεξιπτωτιστής» στο άλλο νοσοκομείο για ένα 24ωρο δεν έχει μάθει τις συνθήκες, τους χώρους, τις ιδιομορφίες κλπ, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Επίσης δεν έχουν ακόμα –με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας- εκδοθεί τα ΦΕΚ για τη σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδιοικούμενων νοσοκομείων, ούτε έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις για την σύσταση των επιμέρους συμβουλίων διοίκησης που προβλέπει ο νόμος.

Ως και σήμερα τυπικά ο κ. Παπασάβας δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε άλλο νοσοκομείο, εκτός από το «Αγία Σοφία» όπου είναι διοικητής. Άρα οι εντολές του για … «εφημερίες – αποστολές αυτοκτονίας» των γιατρών του «Παίδων Πεντέλης» στο «Αγία Σοφία» δεν είναι σύννομες, και είναι αυτονόητα άκυρες».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν άμεσα το διοικητή αλλά και τον προϊστάμενό του διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να σταματήσουν τις συγκεκριμένες απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

χρεώνουν ακόμη τους τοκετούς στα δημόσια νοσοκομεία

τώρα και γιατροί σε εφεδρεία

νέες μειώσεις μισθών στους νοσοκομείακούς γιατρούς;