Μαύρο σκόρδο: Είναι υπαρκτό και… θαυματουργό!

  • Iatropedia
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια ένα νέο είδος σκόρδου έχει αρχίσει να “κερδίζει έδαφος” στις διαιτητικές μας προτιμήσεις προερχόμενο αρχικά από την Κορέα.

Πρόκειται για το μαύρο σκόρδο, το… ξαδερφάκι του γνωστού σε όλους μας λευκού σκόρδου. Μάλιστα, έχει τραβήξει πλέον την προσοχή και της ιατρικής κοινότητας, η οποία εξετάζει καθημερινά τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το μαύρο σκόρδο δημιουργείται από την επεξεργασία του λευκού σκόρδου μέσω μιας μακράς διαδικασίας ζύμωσης που διαρκεί σχεδόν ένα μήνα κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Δείτε τα οφέλη του μαύρου σκόρδου για την υγεία σας

Προστασία ενάντια στον καρκίνο και τη χοληστερόλη

Η διαδικασία της ζύμωσηςσυμβάλλει στη δημιουργία ενός είδους “σούπερ σκόρδου”. Η χημική ένωση S-allylcysteine, ένα φυσικό συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος κυστεΐνη, εμπεριέχεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και πιστεύεται ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Προστασία ενάντια στις λοιμώξεις

Το λευκό σκόρδο έχει αντιμικροβιακούς, αντιβιοτικά και αντιμυκητικούς παράγοντες, χάρη στο πιο ισχυρό δραστικό συστατικό του, την αλικίνη (allicin). Στο μαύρο σκόρδο, η S-allylcysteine βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλικίνης και στον πιο εύκολο μεταβολισμό της από τον οργανισμό, κάτι που προσφέρει ενισχυμένη προστασία έναντι των λοιμώξεων.

Προστασία έναντι των νόσων

Το σκόρδο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το μαύρο σκόρδο, ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι έχει δύο φορές πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έναντι του συμβατικού, λευκού σκόρδου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από κάθε νόσο και πιστεύεται ότι επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Τα αυξημένα επίπεδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, καθιστούν το μαύρο σκόρδο ιδανική τροφή για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιακή νόσο, Αλτσχάιμερ, κυκλοφορικά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Άλλα χαρακτηριστικά του μαύρου σκόρδου

Η ζύμωση στη διαδικασία παραγωγής του μαύρου σκόρδου μειώνει την έντονη οσμή και την έντονη γεύση, καθιστώντας το πιο εύγευστο για κάποιους ανθρώπους. Η γεύση του μαύρου σκόρδου έχει συγκριθεί με εκείνη ενός αποξηραμένου φρούτου, είναι καπνιστή,και ελαφρώς γλυκιά.

Επίσης, το λευκό σκόρδο εκπέμπει, ως γνωστόν, μια έντονη οσμή που διαπερνά το δέρμα, προκαλώντας κακοσμία σώματος και δύσοσμη αναπνοή. Το μαύρο σκόρδο έχει πολύ λιγότερο έντονη μυρωδιά και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς τις ίδιες… δύσοσμες επιπτώσεις με το λευκό σκόρδο.

http://www.livestrong.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάλτε στη ζωή σας το Μαύρο Σκόρδο Extra™!

5 λόγοι υγείας για να φάτε σκόρδο