“Μάστιγα” η εξάπλωση του “δυτικού” τρόπου διατροφής βάσει νέας έρευνας

  • Iatropedia
Ο αναπτυσσόμενος κόσμος χαρακτηρίζεται από την ταχεία αστικοποίηση, με περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει, πλέον, σε πόλεις και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το 70% έως το 2050.

Αλλά με αυτή την εξέλιξη έρχεται και ένας αστικός τρόπος ζωής, που συχνά σημαίνει λιγότερη φυσική δραστηριότητα και πιο διαδεδομένη κατανάλωση ενός “δυτικού” τύπου διατροφής.

«Υπάρχει μια αλλαγή στην διατροφή σε όλο τον κόσμο”, λέει ο David Tilman, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο Tilman διερεύνησε τις σχετικές παγκόσμιες τάσεις όσον αφορά τις επιλογές διατροφής και τη σχέση μεταξύ αυτών των διατροφικών επιλογών και της υγείας των ανθρώπων.

«Καθώς το μέσο εισόδημα ανεβαίνει, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και, ειδικά, κρέας στη διατροφή τους”, λέει ο Tilman. Το αποτέλεσμα; Δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και αυξημένος κίνδυνος σοβαρών νοσημάτων, άμεσα (καρδιακά προβλήματα, αθηροσκλήρωση) ή και έμμεσα (παχυσαρκία και ό,τι συνεπάγεται από αυτή).

Οι νέοι άνθρωποι υποσιτίζονται επειδή τρώνε τροφές που δεν είναι καλές γι' αυτούς και που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πιο παραδοσιακές αιτίες της κακής διατροφής. Επίσης, αυξητικές τάσεις έχει και η πρόσβαση και η κατανάλωση σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν χαμηλή θρεπτική αξία. Τέτοιου είδους τροφές περιέχουν πολλές “κενές θερμίδες”. Οι διατροφές που είναι χαμηλές σε φρούτα και λαχανικά, έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Και μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και γενικά ο σύγχρονος “δυτικός” τρόπος διατροφής είναι ακόμη χειρότερος. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός δυτικού τύπου διατροφής είναι η υπερκατανάλωση σακχάρων, τα ραφιναρισμένα και κορεσμένα λίπη, οι ζωικές πρωτεΐνες και η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών. Αυτό μεταφράζεται σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κόκκινο κρέας, αλάτι και σάκχαρα και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Και φυσικά, πάρα πολλές θερμίδες!

http://edition.cnn.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντόπισαν μανιτάρι που “καταπολεμάει την παχυσαρκία”

Να κάνει ή όχι το παιδί μου δίαιτα