Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Επίσκεψη στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, την Τρίτη 21 Αυγούστου, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επιβεβαίωσε την προσωπική της δέσμευση, καθώς και της οικογένειάς της, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πληγέντες και τις πυρόπληκτες περιοχές.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στην επίσκεψη της συνοδευόταν από την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία επίσης έδειξε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Λύρειο Ίδρυμα.

Την κυρία Βαρδινογιάννη και την κυρία Παυλοπούλου υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και η Μοναχή Μαρία, Ηγουμένη Ι. Μ. Αγίας Τριάδος και Διευθύντρια Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος, οι οποίοι τις ξενάγησαν στους χώρους του Ιδρύματος που έχουν υποστεί καταστροφές.

DSC_8998

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο της Μότορ Οιλ και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή για το Λύρειο Ίδρυμα, αμέσως μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη, και θέλησε να αναλάβει την κατασκευή των πρώτων οικημάτων, τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα για την πρώτη λειτουργία του Ιδρύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κύριλλος.

«Προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι κοντά στους συνανθρώπους μας που περνούν δυσκολίες, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.  Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι συνεχώς δίπλα σας μέχρι το Λύρειο Ίδρυμα, το οποίο επιτελεί ένα τόσο σπουδαίο έργο, να γίνει λειτουργικό όπως ήταν και πριν.  Τα παιδιά είναι το αύριο της χώρας μας και πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε στο πλάι τους», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

«Όλοι σκύβουμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα που μας βρήκε. Με συγκινεί που βλέπω την ευαισθησία του κόσμου, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους», ανέφερε η κυρία Παυλοπούλου.

Αμέσως μετά, η κυρία Βαρδινογιάννη προσκύνησε στο παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στο Λύρειο Ίδρυμα και προσέφερε συμβολικά μία εικόνα της Αγίας Τριάδας.

Στη συνέχεια οι δύο κυρίες φύτεψαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος μία μικρή ελιά, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Βαρδινογιάννη συμβολίζει «την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μότορ Οιλ του Ομίλου Βαρδινογιάννη, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά, όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας καθώς και της αποθήκης τροφίμων.

Επιπρόσθετα, θα αντικαταστήσει οχήματα που καταστράφηκαν τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των παιδιών του Ιδρύματος.

Τέλος, η Μότορ Όιλ θα συμβάλει στην ανάπλαση και στη δεντροφύτευση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή. Ο οικισμός του Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο «Ορθόδοξο Χωριό» και φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια ή και τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή που θα τα βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία.