Η Mαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κεντρική ομιλήτρια του Women’s International Club Athens

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη Τακτική Γενική Συνέλευση του “Women’s International Club Athens” (WIC), που πραγματοποιήθηκε χθες, επίσημη προσκεκλημένη και κεντρική ομιλήτρια ήταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνέλευσης, η πρόεδρος του WIC κυρία  Ράνια Κουλουκάκου καλωσόρισε την κυρία Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση λέγοντας μεταξύ άλλων : «Είμαι πολύ χαρούμενη που έχουμε ανάμεσα μας ως ομιλήτρια την κυρία Βαρδινογιάννη. Μια ενεργή προσωπικότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους. Που αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη. Ως Ελληνίδα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, για την δική μας Μαριάννα, όπως όλοι οι Έλληνες την αποκαλούν».

Ρένα Παπαδοπούλου

Εν συνεχεία  η Υπεύθυνη Προγράμματος του WIC, κυρία Ρένα Παπαδοπούλου, μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη επισημαίνοντας: «Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι σύμβολο ανθρωπισμού και διεθνές παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης». Αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματά της, στον αγώνα της ενάντια στον παιδικό καρκίνο, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που επιτελεί ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ενώνοντας τις δυνάμεις της με διεθνείς ακτιβιστές και προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης αναφέρθηκε και στη δράση της κυρίας Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των παιδιών, των μεταναστών, την προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, της παιδείας και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Παπαδοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Σ’ ευχαριστούμε Μαριάννα που μας δίνεις ΕΛΠΙΔΑ, σ’ ευχαριστούμε Μαριάννα για τη συνεισφορά σου στις επιστήμες που σώζει ζωές,  σ’ ευχαριστούμε Μαριάννα γιατί  οι αξίες σου επηρεάζουν όλους μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, σ’ ευχαριστούμε Μαριάννα γιατί μας κάνεις να αισθανόμαστε περήφανοι ως Έλληνες».

Καλώντας αμέσως μετά την κυρία Βαρδινογιάννη στο βήμα, η κυρία Παπαδοπούλου δανείστηκε τα λόγια του Robert F. Kennedy: «Μόνο οι ιδέες του ανθρωπισμού και της αγάπης μπορούν να σκαρφαλώσουν στον βράχο της Ακρόπολης».

Μαριάννα Βαρδινγιάννη

Η κυρία Βαρδινογιάννη παίρνοντας τον λόγο  μίλησε  στα μέλη και στους φίλους του WIC για τον  Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα. «Είναι τιμή μου, είπε μεταξύ άλλων, που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τα οράματά μου… Το θέμα της ομιλίας μου “Ανθρωπισμός και Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα”, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα «πιστεύω» μου το οποίο και υπηρετώ σε όλη μου τη ζωή και μέσα από τη δράση μου στους φορείς που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος : Τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το «Ίδρυμα» μου…

Πριν από 30 περίπου χρόνια, ως νεαρή μητέρα, ένιωσα την ανάγκη να αγωνιστώ για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, να προσφέρω στην κοινωνία, να στηρίξω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αυτό ήταν και παραμένει για μένα το μεγαλύτερο χρέος μου… Λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από την αποστολή μου ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO μου δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσω μέσα από έναν ευρύτερο ορίζοντα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αυτό ενδυνάμωσε την πίστη μου στην ανθρωπιστική δράση και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Η αποστολή μου στην UNESCO, αποτελεί για μένα μεγάλο προνόμιο και μου δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αγωνιστώ για έναν καλύτερο κόσμο ο οποίος θεωρείται ως μία «ανθρωπότητα» όπου όλοι έχουμε ευθύνη… Η βασική αρχή του ανθρωπισμού, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου απ’ όπου και αν προέρχεται, υπάρχει μέσα σε κάθε πράξη αλληλεγγύης.

Σκοπός

Σκοπός του ανθρωπισμού είναι η προστασία της ζωής και της υγείας, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ανθρωπισμός συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, στη φιλία και τη συνεργασία, στην ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς και βεβαίως ο ανθρωπισμός είναι αυτός που διαπνέει τη συλλογική δουλειά οργανισμών αλλά και ατόμων, όπως είστε εσείς αγαπητές μου φίλες…  Γιατί ο ανθρωπισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχουν χρώμα, ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία.

Πηγάζουν απευθείας από τα συναισθήματα αγάπης και συμπόνοιας προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και από το αίσθημα ευθύνης καθώς και από την εγρήγορση μας. Συναισθήματα που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο και τις χώρες μας, τις κοινωνίες και τις κοινότητές μας, ή και μόνο τη ζωής μιας οικογένειας, ενός ατόμου ή ενός παιδιού…

Και το κλειδί γι’ αυτή τη μεταμόρφωση, που είναι τόσο αναγκαία σήμερα, είναι ο ανθρωπισμός. Γι’ αυτό και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες τον έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας τους. Επειδή πιστεύουν ότι ο ανθρωπισμός είναι το ζωτικό εκείνο μέσον με το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε το καλύτερο μέλλον που όλοι μας οραματιζόμαστε…».

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Πρέσβειρες, διπλωμάτες και σύζυγοι Πρέσβεων διαφόρων κρατών (όπως της Αμερικής, του Κατάρ, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ινδονησίας, της Χιλής, της Αλγερίας, της Γεωργίας, του Μπαγκλαντές, της Τουρκίας), η διεθνής σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, οι κυρίες Ινώ Κωνσταντοπούλου, Μαρία Γεωργίου, κ.ά.

Women’s International Club Athens

Το “Women’s International Club Athens” είναι ένα σωματείο γυναικών που λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια και έχει ως σκοπό του την προώθηση φιλίας και πολιτισμού ανάμεσα σε υψηλού επιπέδου Ελληνίδες και γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα μέλη του είναι πρέσβεις, σύζυγοι πρέσβεων και υψηλά στελέχη εταιρειών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Πρόεδρος του “Women’s International Club Athens” είναι η κυρία Ράνια Κουλουκάκου, Επίτιμη Πρόεδρος η κυρία Karine Liebaut-Vercraeye, σύζυγος του Βέλγου Πρέσβη στην Ελλάδα, και Υπεύθυνη Προγράμματος, η κυρία Ρένα Παπαδοπούλου.