«Μαγειρέματα» στην Αριστοτέλους κι από εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις…

  • Iatropedia
"Φωτιά" έχουν πάρει τα τηλέφωνα στα ιδιαίτερα γραφεία των υπουργών Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού από συλλόγους και φορείς που θέλουν να τους συναντήσουν και να καταθέσουν τα αιτήματά τους... Την ίδια ώρα, οι δύο άνδρες της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ ετοιμάζουν αλλαγές για τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων αλλά και αλλαγές στην σκυτάλη του ΕΟΠΥΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ... Αλλά είναι σαφής πια η διαφορετική νοοτροπία των δύο ενοίκων της Αριστοτέλους. Ο μεν υπουργός Υγείας ζητά τις παραιτήσεις των πάντων ώστε να αντικατασταθούν με πρόσωποα της εμπιστοσύνης του, ο δε αναπληρωτής υπουργός λέει συνεχώς ότι δεν θέλει "στρατιές κομματικών στελεχών" στις θέσεις -κλειδιά, και όλοι θα αξιολογηθούν πριν... πάνε στο σπίτι τους. Τί από τα δύο θα γίνει, θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών–Λογοθεραπευτών συνάντησε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς οι λογοθεραπευτές επιθυμούν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στις ΥΠΕ, στην οποία μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός ο οποίος με την σειρά του συνάντησε και το Σωματείο των Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής …

Η Επιτροπή των ΥΠΕ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των ΥΠΕ να σηκώσουν το βάρος της διοικητικής υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα δεσμεύτηκε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα δοθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από το Σωματείο των Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, οι εργαζόμενοι έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την προοπτική του Οργανισμού και επικεντρώθηκαν στα στα εξής αιτήματα:

– Θεσμική πρόβλεψη συμμετοχής των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

– Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με διοικητικό προσωπικό.

– Επίλυση του προβλήματος εσόδων μέσω της αυτόματης μεταφοράς των εισφορών υγείας από το ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να στηριχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια περίθαλψη ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «άλωση» των Οργανισμών και των υπολοίπων οργάνων από «κομματικούς στρατούς».

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με παράλληλη διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων (ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ) για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Αναφορά τέλος έγινε και στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι όροι, όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, θα επανεξεταστούν άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.Κουρουμπλής:'' Στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και προσλήψεις στο ΕΣΥ''