Μάχη Βορίδη-Φαρμακοβιομηχανίας για το «50-50»! Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά στα φάρμακα;

  • Iatropedia
Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ποιος θα πληρώνει το 50% της διαφορά στα φάρμακα που προκύπτει από την ασφαλιστική τιμή (αποζημιώνεται από τα Ταμεία) και τη λιανική.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μέχρι πρόσφατα τη διαφορά που προέκυπτε στις τιμές των φαρμάκων από το ποσό αποζημίωσης μέχρι την τιμή που έφθανε ένα σκεύασμα στο ράφι την πλήρωνε σε ποσοστό 50% ο ΕΟΠΥΥ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε βέβαια κατηγορά φαρμάκων με συγκεκριμένη τιμή.

Πλέον όμως επειδή το …ταμείον είναι μείον του ΕΟΠΥΥ, δύο είναι οι λύσεις που προκρίνονται: είτε το 50% της διαφοράς να το πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες είτε ο ασθενής!

Η πρώτη …έμπνευση του Μάκη Βορίδη ήταν την επιβάρυνση να την επωμιστούν οι ασφαλισμένοι! Μετά όμως από εισηγήσεις ότι ένα νέο χαράτσι θα προκαλούσε και δεύτερο κοινωνικό σάλο (μετά την υπόθεση με το κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεων), ο υπουργός Υγείας επιχειρεί τώρα τη διαφορά του 50% να την πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα όμως έχει ως εξής με βάση την επιχειρηματολογία του κλάδου: το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας δε σχετίζεται με τη λιανική τιμή που φθάνει ένα φαρμακευτικό προϊόν στα ράφια του φαρμακείου. Αν κληθούν οι εταιρείες να το πληρώσουν θα είναι σαν να έχουν συμμετοχή στο κέρδος του φαρμακοποιού αλλά θα επωμιστούν και το ΦΠΑ της λιανικής με το οποίο δε σχετίζονται.

Μ αυτά και μ αυτά ο Μάκης Βορίδης- όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr -άρχισε να το ξανασκέφτεται…

Επεξεργάζεται προτάσεις ώστε οι εταιρείες να επιλέγουν εκείνες ποιο φάρμακο θα επιβαρύνουν με το επιπλέον κόστος. Πως θα γίνει αυτό στην πράξη κι αν στο τέλος την πληρώσει και πάλι ο ασθενής, παραμένει προς ώρας άγνωστο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν κάνει πίσω ο Βορίδης για το «κούρεμα» των εξετάσεων! Τι υποστηρίζει

Εγκαίνια μετά…μουσικής στον Ευαγγελισμό! Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι για την άφιξη του πρωθυπουργού

Γιατροί προς Βορίδη: «Κόψτε μηχανήματα όχι εξετάσεις»! Γιατί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι αξονικοί;

Έρχονται οι πρώτες ''καρατομήσεις'' στην υγεία! Ποιους θα απομακρύνει ο Βορίδης