Μάχη για τον έλεγχο στις ιδιωτικές κλινικές! ΕΟΠΥΥ: «Δεν είπα ότι μας υπερχρεώσατε»!

  • Iatropedia
Μια σύγχυση άνευ προηγουμένου επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών καθώς μετά από μέρες έντονης φημολογίας περί υπερχρεώσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ που προκάλεσαν και την παρέμβαση του εισαγγελέα, η διοίκηση διαψεύδει τις πληροφορίες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μας χρωστάτε δε σας χρωστάμε απαντούν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών που μιλούν για «σκόπιμη και συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού του Ιδιωτικών Κλινικών στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ».

Η υπόθεση ξεκινά με τον κλινικό έλεγχο που θα έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό και ε΄χει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν να ελέγξουν τα όσα δήλωσαν οι ιδιωτικές κλινικές και όσα διεκδικούν από νοσήλια ασφαλισμένων, ολοκλήρωσαν έναν πρώτο έλεγχο. Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν ποσά που διεκδικούνται τα οποία όμως χρειάζονται επανέλεγχο.

Στο μεταξύ όμως διέρρευσε η πρώτη έκθεση των ιδιωτικών εταιρειών ελέγχου που περιγράφει – όπως είχε γράψει και το iatropedia.gr (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)- πως στο 1/3 των χρεώσεων υπήρχαν αμφιβολίες για την πραγματικότητα των στοιχείων και χρειάζονταν επανέλεγχο.

Και μέσα στο κλίμα των διαρροών, προέκυψε μέσω δημοσιευμάτων πως 130 εκατ. ευρώ ήταν η υπερχρέωση των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό και προκλήθηκε και η παρέμβαση του εισαγγελέα. Φευ όμως…

Αρκετές ημέρες και εφόσον ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κατηγορεί ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πως μεθοδεύει τον αφανισμό τους, ο πρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Κοντός διαψεύδει τα περί υπερχρεώσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ. Δηλώνει μάλιστα πως πόρισμα δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός: « Τα δημοσιευθέντα για τα 130 εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται έχουν υπερχρεώσει οι ιδιωτικές κλινικές του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και φυσικά δεν εκπορεύονται από τον Οργανισμό.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα 130 εκατομμύρια είναι οι απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών που αντιστοιχούν στο στατιστικό δείγμα του ελέγχου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου των ελεγκτικών εταιρειών, από ένα σύνολο 430 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί πρέπει να τονιστεί ότι πόρισμα ελέγχου δεν έχει εκδοθεί ακόμη».

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΚ Βασίλης Μπαρδής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που όπως λέει,

αποδεικνύουν ότι ο ΕΟΠΥΥ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του υπονομεύει τη διαδικασία του ελέγχου των χρεώσεων των Ιδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ποτέ και φυσικά να μην πληρώσει αυτά που οφείλει.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο ΣΕΚ πρώτος πρότεινε να ξεκινήσει ο έλεγχος, από ανεξάρτητες Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, που πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να επωμιστούν πλήρως το κόστος οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Μετά από πολλές πιέσεις, που έφτασαν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η πρόταση του ΣΕΚ έγινε αποδεκτή, ωστόσο μόνο για την εκκαθάριση των τιμολογίων που αφορούν το 2013.

Ο κ. Μπαρδής σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας για την περίοδο 2007-2011, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι, αν και υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση των δικαιούχων, τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα από το κράτος και κινδυνεύουν να χαθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο στο iatropedia: Πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ!

Έρχεται “φρέσκο” ρευστό στον ΕΟΠΥΥ! Γιατί “εκταμιεύει” άρον άρον ο Βορίδης

Στο πόδι οι εργαζόμενοι στην Υγεία! Πότε απεργούν

Σε συναγερμό το υπ.Υγείας για την άφιξη της τρόικας! Τι ζητούν οι δανειστές