«Μάχη» για να διατηρηθεί η εμπορική ονομασία στην συνταγογράφηση για χρόνιες παθήσεις

  • Iatropedia
Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων σε σχέση με την φαρμακευτική δαπάνη και τα γενόσημα φάρμακα, ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον "Αθήνα984" ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι "μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε προχωρήσει την ένταξη στο σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που είναι μια διαδικασία που περιορίζει και ελέγχει τη φαρμακευτική δαπάνη. Παρότι υπήρχε μια σκέψη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο 1,6 δισ. ευρώ, το κρατήσαμε στα 2 δισ. ευρώ". Πρόβλημα έχει προκύψει ωστόσο με το ζήτημα της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Υπάρχει μια ένσταση σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των γενοσήμων. Σε αυτό το θέμα εγώ έχω ισχυρότατες ενστάσεις με τη λογική της τρόικας και ζήτησα να μου στείλουν γραπτώς το αίτημά τους, διότι επί της ουσίας μου ζητούν να καταργήσω την απόφαση του ΣτΕ.

Τα τελευταία χρόνια, με όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί, τα γενόσημα στην Ελλάδα παραμένουν στο 18%. Ποιος κερδίζει όταν δεν ανεβαίνουν τα γενόσημα; Τα πρωτότυπα φάρμακα!

Θέλουν να προχωρήσουμε τα γενόσημα; Μας ζητούν να καταργήσουμε μια εγκύκλιο, η οποία ερμηνεύει το νόμο που απαίτησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να επιλέγει στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων και την ονομασία…».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το θέμα των γενοσήμων δίνοντας το στίγμα των διαφωνιών με την τρόϊκα και των «εμποδίων» που βάζει το τρίτο μνημόνιο στην ελληνική παραγωγή φαρμάκου.