«Μάχες» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: «Παράταση ζωής για τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Να περισώσουν ό,τι μπορούν από την ρευστότητα και την λειτουργικότητά τους προσπάθησαν το 48ωρο που πέρασε όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που κατέκλυσαν την Βουλή για να δώσουν ο καθένας την δική του μάχη. Κοινός "εχθρός" κάποια στιγμή βέβαια, αναδείχτηκε το clawback!

Όπως σχολίασε αποκλειστικά στο iatropedia ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών), Γρηγόριος Σαραφιανός, «τελικά με συσπείρωση όλων των παρόχων, την κατανόηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ακατανόητη καταστροφική επιμονή του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, οι Θεσμοί δέχτηκαν το clawback να κρατηθεί σε δόσεις και όχι να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου άμεσα. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα είχε ως συνέπεια την άμεση διακοπή εργασιών όλων των ιδιωτών παρόχων όλων των κλάδων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαραφιανός, «ας ξεπληρώσουν πρώτα τα χρέη που υπάρχουν από το 2007 και αδυνατεί το ΙΚΑ να αποδώσει, και μετά να ζητούν την παρακράτηση του clawback».

Και χαρακτηρίζει τη νέα κατάσταση ως «παράταση ζωής για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας αλλά όχι λύση. Λύση είναι μόνο η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ».

Αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ: «Άραγε πού πήγαν τα 700 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ;;;;;;;;; Πότε θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ βάσει των πραγματικών δαπανών;;; Πότε θα σταματάμε την νοσηλεία ασθενών του ΕΟΠΥΥ μόλις εξαντλείται ο ετήσιος προϋπολογισμός ώστε να μην υπάρχει clawback ;;;»…

Ο κ. Σαραφιανός μας αποκάλυψε δε ότι χθες έφτασαν στα χέρια των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών  διορθωμένα σημειώματα clawback για το 2013 για 3η φορά! Αλλά έχει μια αγωνία μήπως γίνει τις επόμενες μέρες και τέταρτη διόρθωση…