Μάχες χαρακωμάτων σήμερα στην Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μετά τη διαβίβαση στο Κοινοβούλιο της δικογραφίας για τη Novartis. Και η Αντιπολίτευση είναι έτοιμη για τη μάχη όλων των μαχών!

Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος… ΝΔ και πρώην ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα!

Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης έχουν βρεθεί οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με την Αντιπολίτευση και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία να κάνουν λόγο για «κουκουλοφόρους» και στημένη σκευωρία.

Ποιοι θα μιλήσουν

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί και θα αρχίσει με 9 ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δικαίωμα λόγου έχουν εξάλλου τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση.

Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο.

Η πρόταση

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.