Λουκέτο αύριο Τετάρτη στα φαρμακεία όλης της χώρας

  • Iatropedia
Χωρίς φάρμακα θα μείνουν αύριο Τετάρτη οι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στην οποία προχωρούν οι 12.000 Φαρμακοποιοί όλης της χώρας, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις αλλαγές που έχει υποστεί ο κλάδος εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι ασθενείς δε θα έχουν πρόσβαση αύριο Τετάρτη στα φαρμακεία γι αυτό και θα πρέπει να προμηθευτούν νωρίτερα τα απαραίτητα σκευάσματα. Οι φαρμακοποιοί μιλούν για υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και για οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία.

Οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών αναμένεται να ενταθούν με πανελλαδική αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα εξαιτίας –όπως υποστηρίζουν- της αδυναμίας λειτουργίας των φαρμακείων που συνθλίβονται ανάμεσα στην διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και τη μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προαναγγέλλει μάλιστα την κλιμάκωση του αγώνα του κλάδου σε όλη τη χώρα αφού όπως λέει: «Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. έχει εξουσιοδοτηθεί και θα συνεδριάσει και πάλι για να αποφασίσει την κλιμάκωση και την ένταση των κινητοποιήσεων».

Μεταξύ άλλων οι φαρμακοποιοί ζητούν να εξοφλήσουν άμεσα τα Ταμεία τα οφειλόμενα αλλά και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία.

Πάντως τα μέτρα για τον κλάδο αναμένεται να είναι ακόμη σκληρότερα το επόμενο διάστημα καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της κλιμακωτής αποζημίωσης με βάση την τιμή του φαρμάκου.