Λήξη… συναγερμού για το σύνδρομο MERS;

  • Iatropedia
Μετά από 23 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα συνδρόμου MERS, o πρωθυπουργός της Ν. Κορέας ανακοίνωσε την de facto λήξη της επιδημίας που από τον Μάιο αριθμεί 186 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 36 θανάτους στην ασιατική αυτή χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως δείχνει να μην έχει πεισθεί ακόμη.

Ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί» ανακοίνωσε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χουάνγκ Κγιο-αν έπειτα από 23 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό MERS, ωστόσο τα προληπτικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, θα παραμείνουν εν ισχύ «έως ότου η κατάσταση λήξει και επισήμως» δηλώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η αντίδραση της κυβέρνησης στην μεγαλύτερη επιδημία Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής εκτός χωρών της εν λόγω περιοχής δέχθηκε σφοδρότατες επικρίσεις, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τον συνολικό χειρισμό της κρίσης.

Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν βιάζεται όσο οι πολιτικοί. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Π.Ο.Υ στην Μανίλα, απαιτούνται να περάσουν 28 ημέρες –ο διπλάσιος χρόνος επώασης του ιού – δίχως νέο κρούσμα προτού γίνει επίσημη σχετική ανακοίνωση. Το σύνδρομο MERS (Middle East Respiratory Syndrome)είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον MERS-CoV, έναν ιό της οικογενείας των κορονα-ιών που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012, διαφορετικό από τον ιό στον οποίο οφείλονταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2003.

Στις καμήλες που αποτελούν προσφιλές μέρος ανάπτυξης του ιού, η νόσος προκαλεί ρινική καταρροή. Στους ανθρώπους προκαλεί συμπτώματα όπως του κρυολογήματος –βήχα, πυρετό και στο 36% των περιπτώσεων, θάνατο. Ερευνητές ήδη εργάζονται για την ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου που να αναχαιτίζει τον ιό, με πιο πρόσφατες τις προσπάθειες επιστημόνων του National Cancer Institute οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν τρείς νέες κρυσταλλικές δομές ως βάση για τον σχεδιασμό ενός φαρμάκου κατά του MERS.