Λύθηκε το περίφημο «γαλλικό παράδοξο»;

  • Iatropedia
Παρόλο που τρώνε πολλά λιπαρά και η δίαιτά τους είναι υψηλή σε χοληστερίνη, οι Γάλλοι υποφέρουν λιγότερο απ’ όλους από καρδιαγγειακά νοσήματα και επίσης δεν παχαίνουν. Αυτό είναι το ονομαζόμενο «γαλλικό παράδοξο» που προβληματίζει επί χρόνια τους επιστήμονες. Τώρα φαίνεται πως βρήκαν το κρυμμένο μυστικό, κι αυτό δεν είναι άλλο από το... πολύ τυρί!

Οι Γάλλοι το 2013 κατανάλωσαν περισσότερο τυρί από κάθε άλλο λαό, με δεύτερους τους Ισλανδούς και τρίτους τους Φινλανδούς. Αυτό υποψίασε μία ομάδα Δανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν το εξής πείραμα: Σε τρεις ομάδες υγειών νέων και μέσης ηλικίας ανδρών που αποτελείτο από 15 άνδρες η κάθε μία, έδωσαν τρεις διαφορετικές δίαιτες. Η πρώτη ομάδα έπινε πολύ γάλα (αλλά καθόλου τυρί και βούτυρο), η δεύτερη έτρωγε πολλά τυριά (αλλά όχι γάλα ή βούτυρο) και η τρίτη κατανάλωνε πολύ βούτυρο (αλλά όχι γάλα ή τυριά).

Όταν τελείωσε το πείραμα, οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι «νικητής υγείας» ήταν η ομάδα που έτρωγε τα τυριά. Καλά τα πήγε και αυτή που έπινε γάλα, αλλά όχι και η τρίτη που έτρωγε βούτυρο. Ο οργανισμός αυτών που έτρωγαν πολύ τυρί είχε αναπτύξει πολλές επωφελείς ουσίες και καθόλου βλαβερές για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο Gokhan Hotamisligil του Harvard School of Public Health λέει ότι αυτή δεν είναι η μοναδική έρευνα που τείνει να λύσει το «γαλλικό παράδοξο» και ότι πολλές παράλληλες έρευνες έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η μεγάλη, συστηματική κατανάλωση τυριών είναι αυτή που γλυτώνει τους Γάλλους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και τους κρατάει κομψούς.

Όμως ο καρδιολόγος Kim Williams του Rush University Medical Center, πρόεδρος του American Center of Cardiology και φανατικός vegan, αμφισβητεί αυτό το αποτέλεσμα και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει κανείς να τρώει ζωικής προελεύσεως τροφές. Όσο για το «γαλλικό παράδοξο», υποστηρίζει ότι απλώς οι Γάλλοι δεν μένουν αδρανείς και γι’ αυτό δεν παχαίνουν. Αλλά ο Gokhan Hotamisligil αντεπιτίθεται. «Εγώ πάντως θα τρώω πολλά τυριά», λέει, «και θα τα συνοδεύω με κρασί»!