Λύση στο πρόβλημα με την αυξητική ορμόνη δίνει το ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
To iatropedia.gr είχε δημοσιεύσει από χθες το μεσημέρι την έκκληση γονέων με παιδιά που πάσχουν από το Σύνδρομο Turner και χρειάζονται αυξητική ορμόνη, καθώς το φάρμακο λείπει από το Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" στο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Από το γραφείο του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή ωστόσο, βεβαιώνουν ότι τόσο το όμορο, συνδεδεμένο διοικητά Παίδων "Αγία Σοφία", όσο και η εταιρεία που παράγει το φάρμακο, θα βοηθήσουν στην προμήθεια του σκευάσματος, ώστε να μην λείψει από τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η σωματοτροπίνη, ή αυξητική ορμόνη, ανήκει στα φάρμακα υψηλού κόστους, η διακίνηση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς των παιδιών που πάσχουν, δεν μπορούν να προμηθευτούν με άλλον τρόπο το φάρμακο, που διατηρεί στην ζωή τα παιδιά τους.

Εκτός αυτού, πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή φαρμακευτική ουσία, που ακόμα κι αν κάποιος μπορούσε να βρει στην ελεύθερη αγορά, δεν θα μπορούσε να την αγοράσει, ούτε ο ίδιος ούτε και ο ιδιώτης φαρμακοποιός που καλείται να πληρώσει το προϊόν στην φαρμακευτική εταιρία και στην συνέχεια να περιμένει επί μήνες την πληρωμή του από τον ΕΟΠΥΥ.