Λιπώδης διήθηση ήπατος η… «κρυφή» επιδημία

  • Iatropedia
Το λιπώδες ήπαρ, δηλαδή η εναπόθεση λίπους εντός των ηπατικών κυττάρων, έχει ξεπεράσει προ πολλού το αλκοόλ ως η πρωταρχική αιτία ηπατικών παθήσεων στον Δυτικό κόσμο. Κι όμως, οι περισσότεροι που πάσχουν από λιπώδη διήθηση δεν το γνωρίζουν καν…

Κύριοι «ένοχοι» για την αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ήπαρ (στεάτωση) είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Η συσσώρευση λίπους λόγω αδυναμίας σωστού μεταβολισμού του είναι μια πάθηση που αν και δεν βρίσκεται στο επίκεντρο όπως άλλες… διαβόητες ασθένειες, τα τελευταία χρόνια στις Δυτικές χώρες έχει προσλάβει σχεδόν ενδημικές διαστάσεις, επισημαίνουν Καναδοί επιστήμονες. Ειδικά σε περιοχές όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ανώτερα του μέσου εθνικού όρου, το 40% και πλέον του πληθυσμού εκτιμάται ότι πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η λιπώδης διήθηση δεν είναι κάτι που πρέπει κανείς να παίρνει αψήφιστα καθώς ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως κίρρωση, ίνωση ή ακόμη και καρκίνο. Γι’ αυτό και μια ομάδα ιατρών από το Χάλιφαξ του Καναδά διεξήγαγε ειδική έρευνα, εστιάζοντας κυρίως στην πρόκληση της εύρεσης κατάλληλων μοσχευμάτων καθώς όπως εξηγούν, το πιθανότερο είναι το ήπαρ ενός δότη να παρουσιάζει και αυτό λιπώδη διήθηση.

Η λύση που προτείνει ο Δρ. Ian Alwayn, καθηγητής στο Τμήμα Γενικής Χειρουργικής στο Dalhousie University και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις είναι η «απολίπωση» του δωρηθέντος οργάνου. Η αποθήκευση του ήπατος σε μια ειδική «αντλία» για την απορρόφηση του λίπους, είναι μια διαδικασία η οποία παρέχει την δυνατότητα χρήσης περισσοτέρων οργάνων για μεταμόσχευση αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από καλύτερη διάγνωση διότι σύμφωνα με τους ερευνητές ο συνδυασμός λιπώδους ήπατος και φλεγμονής είναι «κακός συνδυασμός».

Η μαγνητική τομογραφία ανέκαθεν εντόπιζε το πρόβλημα αλλά ο νέος μαγνητικός τομογράφος του Halifax Infirmary είναι σε θέση να δείξει όχι μόνο αν το ήπαρ είναι λιπώδες αλλά και το είδος του λίπους και πόσο έχει προχωρήσει η φλεγμονή. Η έγκαιρη και πιο ακριβής διάγνωση, τονίζουν, είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι ο ασθενής μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να αρχίσει να ασκείται προκειμένου να μετριάσει το πρόβλημα.