Λυκουρέντζος: “Δεν ακρωτηριάζω τα νοσοκομεία”! Τι είπε για τις περικοπές στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι ακρωτηριασμό βλέπει με τα νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος παρότι εξαφανίζονται από το χάρτη 661 κλινικές. Τι απάντησε για τις κομμένες κλίνες αλλά και για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών.

“Δεν ακρωτηριάζεται το εθνικό σύστημα υγείας. Αντιθέτως ενισχύεται. Οι συνενώσεις των κλινικών αποσκοπούν στην ενδυνάμωση τους, δηλαδή αξιοποιούμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και κάνουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη ΝΕΤ σχετικά με τις δραστικές μειώσεις των κλινικών.

Όπως επεσήμανε: “Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πώς εξηγείται να υπάρχει κλινική στην οποία ο διευθυντής είναι και ο μοναδικός ιατρός της κλινικής; Και δεν είναι μία αυτή η περίπτωση, είναι πολλές”.

Σχετικά με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών ότι θα χαθούν 11.000 κρεβάτια από το δημόσιο σύστημα γεγονός που θα το υποβαθμίσει περαιτέρω ο κ.Λυκουρέντζος δήλωσε: “Οι συνδικαλιστές έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Ο Υπουργός, όμως, διαχειρίζεται την πραγματικότητα και όχι τον φαντασιακό κόσμο των συνδικαλιστών.

Οι κλινικές οι οποίες υπάρχουν σήμερα συνενώνονται, όπως έγινε στο ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων στη Νέα Κηφισιά. Οι κλινικές, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε άλλα κτίρια εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Οι πολίτες, κυρίως, οι ασθενείς, οι επισκέπτες, φιλοξενούνται σε καλύτερους χώρους. Και αυτό είναι το οποίο πρέπει να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία. Το να λειτουργεί το σύστημα για να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα, πρέπει να είναι έξω από τη λογική κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα και έξω από κάθε οποιαδήποτε μορφή νομιμοποίησής τους, αυτών των πρακτικών”.

Σχετικά με τη λήξη των συμβάσεων γιατρών μέσω των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο πολύτιμα κρεβάτια εντατικής ο υπουργός Υγείας ανάφερε: “Δεν θα κλείσουν μονάδες. Και το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με τις συμβάσεις οι οποίες λήγουν, έχουμε ξεκινήσει να το αντιμετωπίζουμε. Ήδη έχω εισήγηση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά τις εντατικές. Θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΛΠΝΟ, θα πάρουμε αποφάσεις και θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας.

Παράλληλα με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, θα βγει η καινούρια προκήρυξη εντός των ημερών, δεν θα αφήσουμε να κλείσει ένα κρεβάτι εντατικής”.