Λιγότερες παρενέργειες με θεραπεία πρωτονίων για πάσχοντες από καρκίνο του οισοφάγου

  • Iatropedia
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ διαπίστωσαν ότι η θεραπεία πρωτονίων έχει σημαντικά λιγότερες τοξικές παρενέργειες, σε σχέσει με άλλες παλαιότερες μεθόδους ακτινοβολίας, σε ασθενείς με την συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης σε 600 ασθενείς έδειξαν ότι η θεραπεία πρωτονίων είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη ναυτία, ανωμαλίες στο αίμα και απώλεια όρεξης, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Πέραν των συγκριτικά λιγότερο τοξικών παρενεργειών που παρουσιάζει, το πλεονέκτημα της εν λόγω θεραπείας θεραπείας έγκειται στην μεγαλύτερη ακρίβεια που έχει καθώς «βομβαρδίζει» τους καρκινικούς όγκους ελαχιστοποιώντας την πρόκληση βλαβών στον περιβάλλοντα ιστό.

Οι ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου υποφέρουν συνήθως από διάφορες παρενέργειες λόγω της ακτινοθεραπείας, στις οποίες συγκαταλέγονται κόπωση, ναυτία, έλλειψη όρεξης καθώς και προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και το αίμα. Η ακτινοθεραπεία πρωτονίων δεν είναι απαλλαγμένη από παρενέργειες, ωστόσο αρκετές είναι ηπιότερες.

Τα συμπεράσματα της ομάδας ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, την Mayo Clinic και το MD Anderson Cancer Center στο Ντάλλας του Τέξας, παρουσιάσθηκαν κατά το ετήσιο συνέδριο του Particle Therapy Cooperative Group που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο. Όπως έγινε γνωστό, το φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει το Maryland Proton Treatment Center (MPTC) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, παρέχοντας την νέα μέθοδο ακτινοθεραπείας PBS (Pencil Beam Scanning) η οποία κατευθύνοντας με υψηλή ακρίβεια την ακτινοβολία στους όγκους, περιορίζει την δόση ακτινοβολίας σε υγιείς ιστούς φθάνοντας δύσκολα προσβάσιμους στόχους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοθεραπεία πρωτονίων λειτουργεί κατά αρκετών τύπων όγκων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου, οισοφάγου, πνεύμονα, αυχένα, ήπατος, νωτιαίου μυελού και γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης αποτελεί σημαντική επιλογή στις περιπτώσεις παιδικού καρκίνου ενώ αναμένεται να καταστεί το ίδιο και για ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού.