Λέρος: Χωρίς αναισθησιολόγους αλλά με πολλές ανάγκες…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Λέρος "ξέμεινε" από αναισθησιολόγους την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται εξαιτίας του μεγάλου κύματος προσφύγων που καταφτάνουν στο ακριτικό νησί με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ροδιακή», στο Νοσοκομείο της Λέρου με τους 8.500 μόνιμους κατοίκους, τους …2.000 πρόσφυγες αλλά και την υποχρέωση εξυπηρέτησης των κατοίκων από την Πάτμο, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι και τους Αρκιούς, έχει αυτήν την στιγμή μόνο δύο έκτακτους αναισθησιολόγους.

Το χρονικό της αποδυνάμωσης του τοπικού νοσοκομείου έχει ως εξής: Ο ένας αναισθησιολόγος συνταξιοδοτήθηκε και ο δεύτερος μόνιμος στο νησί με εντολή του υπουργού Υγείας μετετέθηκε χωρίς πρώτα να αναπληρωθεί. Έκτοτε το νοσοκομείο λειτουργεί με αναπληρωτές αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία. Αλλά η απόσπαση του ενός λήγει 2/01/2016 (δηλαδή έληξε ήδη) χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί αναπληρωτής.

Το μεγαλύτερο, πιο άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που περιμένουν να γεννήσουν αυτό τον καιρό. «‘Οσες κοπέλες είναι έγκυοι στο μήνα μας έχουμε 3 επιλογές, αναφέρουν στο δημοσίευμα:

Πρώτον. Να κάνουμε καισαρική σήμερα-αύριο-μεθαύριο.

Δεύτερον. Να φύγουμε στη Ρόδο ή Αθήνα.

Τρίτον. Να μείνουμε στο νησί διακινδεύοντας την υγεία του παιδιού μας (και την δική μας).

Και αν πιάσει μια φουρτούνα; Σύνηθες στην εποχή αυτή… Ή νομίζει κανένας ότι είναι εύκολο να πάει μια έγκυος στην Αθήνα/Ρόδο και μετά θα πρέπει να επιστρέψει στο νησί μαζί με το μωρό της;».

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να λυθεί το πρόβλημα είτε με μόνιμη τοποθέτηση είτε με την ρήτρα στην απόσταση «η απόσπαση ισχύει μέχρι την άφιξη του νέου μόνιμου ή αναπληρωτή ιατρού».