«Η κυβέρνηση ζει σε παράλληλο σύμπαν» και «να απολογηθούν για την κατάρρευση της ΠΦΥ»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπουργείο Υγείας
Η ΠΦΥ όχι μόνο δεν μας ενώνει αλλά μας διχάζει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Τι άλλο να σχολιάσει κάποιος για τις αντιδράσεις εκ μέρους των γιατρών και της ΝΔ στα όσα προσπάθησε να δικαιολογήσει χθες ο υπουργός Υγείας για τις ΤΟΜΥ αλλά και την επίθεση που εξαπέλυσε σε γιατρούς και αντιπολίτευση για τις αποτυχημένες προκηρύξεις!

Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να “ζει” σε ένα παράλληλο δικό της σύμπαν. Παρά την πρωτοφανή αποδοκιμασία των γιατρών στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μέσα από το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν για τις προσλήψεις των γιατρών, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού.

Αφήνουμε τον κ. Ξανθό στην μοναξιά του, να παρατηρεί τα ερείπια της δημιουργίας του».

Όσο για την αντίδραση από τον ΙΣΑ ήταν άμεση και αιχμηρή:

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πριν  ακόμα να ξεκινήσει», έγραψαν στην ανακοίνωση που απέστειλαν και συνέχισαν αναφέροντας:

«H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε σήμερα να απολογηθεί για την κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πριν ακόμα να ξεκινήσει.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν ανέλαβε τις ευθύνες της για  την αδυναμία  της να δει το αυτονόητο και την αποτυχία να δομήσει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέδωσε τη έλλειψη ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, στη μετανάστευση των γιατρών όταν στην πραγματικότητα  η πολιτική που ακολουθήθηκε οδήγησε τον ιατρικό κόσμο στην ανεργία,  την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Ακόμα όμως και μέσα σε αυτό το δύσκολο εργασιακό και οικονομικό πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατέφερε να δώσει τα στοιχειώδη κίνητρα στον ιατρικό κόσμο για να στελεχώσει το νέο σύστημα, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την αναποτελεσματικότητά της.

Την ώρα μάλιστα που στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψει τα κενά και να στηρίξει το σύστημα εξακολουθεί  να τον αντιμετωπίζει  εχθρικά και με ιδεοληψία.

Το σύστημα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν το μεγάλο στοίχημα υπουργείου Υγείας το οποίο χάθηκε.

Η πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε τον ιατρικό κόσμο με περιφρόνηση και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και την ανεργία, για να δημιουργήσει ένα φθηνό σύστημα με κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Οι γιατροί  γύρισαν την πλάτη στο κρατικοδίαιτο και υποβαθμισμένο αυτό σύστημα με το ίδιο τρόπο που θα γυρίσει την πλάτη και ο ασθενής.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκπροσωπούν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει με εχθρότητα, ιδεοληψία και περιφρόνηση».