Κύκλωμα παράνομης εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων: Όλοι καταδικάζουν, κάποιοι κάνουν πολιτική…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές, Πολιτεία, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όλοι καταδικάζουν -όπως είναι αναμενόμενο- τη δράση των μελών του κυκλώματος που εμπορευόταν τον ανθρώπινο πόνο υπεξαιρώντας και μεταπωλώντας αντικαρκινικά φάρμακα στο εξωτερικό έχοντας αποκομίσει περί τα 7 εκατ.ευρώ. Κάποιοι δε, γίνονται πιο συγκεκριμένοι και επιρρίπτουν ευθύνες στοχευμένα! Κι ενώ η έρευνα και οι προσαγωγές στον Εισαγγελέα συνεχίζονται και σήμερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδήσεις για σύσταση εταιριών και τους τρόπους επιφανειακής νομιμοποίησης που χρησιμοποίησαν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται...

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.

-Απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.

-Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ΄εξακολούθηση.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρουν οι ασθενείς μέλη της ΕΛΛΟΚ:

Οργή και προβληματισμός κυριαρχούν μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την ανακοίνωση του «Σκανδάλου, κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων» και την εξάρθρωσή του από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Αποτροπιασμός γιατί κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας.

Εχουμε αναφέρει αρμοδίως πολλές φορές ότι λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα, που παρουσιάζονται κατά διαστήματα, δημιουργούνται κενά στη προγραμματισμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων.

Αυτό συνέβη διότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβανει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Οργή γιατί ορισμένοι «λειτουργοί» του συστήματος υγείας δεν σέβονται την αγωνία ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους:

Όταν εμείς ως ασθενείς διαμαρτυρόμαστε για τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει φθάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα, όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας σε σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες, όταν η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας λειτουργεί υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της με τεράστιες ελλείψεις, κάποιοι να ενεργούν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο. Είναι σαφές ότι τα αδικήματα που διέπραξαν εκτός της ποινικής, έχουν και τεράστια ηθική διάσταση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Eλληνική δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο. Ταυτόχρονα οφείλουμε να συγχαρούμε τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για την μεγάλη επιτυχία της.

Προβληματισμός γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ανοχύρωτο! Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η σοβαρή έλλειψη διαλειτουργικότητας των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων και των φορέων του τομέα υγείας, είναι ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα, που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, που θα επέτρεπε τη διασταύρωση και επιβεβαίωση δεδομένων.

Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας θεωρούνται περιττά.

Το ζητούμενο για μας, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, από την ίδρυσή της, έχει αναγάγει σε εξαιρετικά υψηλής σημασίας και εθνικής προτεραιότητας θέμα την ανάγκη να αποκτήσει άμεσα η χώρα μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακό ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ, καθώς τα δύο αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για το σχεδιασμό και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρά ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας.

Οι ασθενείς με καρκίνο είναι εδώ και είναι σύμμαχοι της πολιτείας!
Οι ασθενείς με καρκίνο απαιτούν τη θεσμική συμμετοχή τους σε ό,τι τους αφορά!
Οι ασθενείς με καρκίνο μπορούν να συνδράμουν τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης με προτάσεις, γνώση, δέσμευση στη ποιότητα!

Το «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ» είναι εθνική ανάγκη για την Υγεία!

Διαβάστε τι σχολιάζουν από τον ΙΣΑ:

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Θα πρέπει να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ ζητά ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους όπως ορίζει ο νόμος.

Επίσης θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα .Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε τι αναφέρουν για το θέμα από την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ:

Καταδίκη της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ για την υπόθεσηκλοπής των φαρμάκων

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εκφράζει τον αποτροπιασμό του, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κύκλωμα που έκλεβε κυτταροστατικά φάρμακα από νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα διακινούσε στη μαύρη αγορά. Επιπλέον σημειώνει την αδήριτη ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και της παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων, σε όποια θέση κι αν αυτοί βρίσκονται, γιατί εκτός από το αδίκημα που διέπραξαν, αμαυρώνουν συλλήβδην τον επαγγελματικό τους τίτλο, είτε αυτός είναι ο τίτλος του γιατρού, είτε του νοσηλευτή ή του φαρμακοποιού.

Η πράξη αυτή, πέραν της τεράστιας οικονομικής ζημίας που έχει επιφέρει στα κρατικά ταμεία, είναι ανήθικη και εγκληματική γιατί στερεί από τους καρκινοπαθείς τα φάρμακα που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ιαθούν.
Τέλος καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με την διαχείριση των φαρμάκων αυτών, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν, δημιουργώντας πρότυπες δομές ειδικών μονάδων διαλύσεων, όπως συμβαίνει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Αριστείδης Δάγλας Γεώργιος Αβραμίδης

Διαβάστε τι αναφέρουν από τον ΦΣΑ:

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας κυκλοφορίας των φαρμάκων και επικροτεί την κοινή δράση της οικονομικής αστυνομίας και του ΕΟΦ για την πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος. Ζήτησε ήδη πληροφορίες για τυχόν εμπλοκή μελών του Συλλόγου ώστε να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο ΦΣΑ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την επιβολή τάξης και διαφάνειας για την κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελληνική Αγορά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΣΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ        ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Είχε προηγηθεί χθες ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο facebook με την οποία στηλίτευε την σιωπή ΙΣΑ και ΠΟΕΔΗΝ:

ανάρτηση Πολάκη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του εξήρε τον ρόλο του ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος και επισήμανε:

«Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από «δικλείδες ασφαλείας» που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα». Και καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου προς όφελος των ασθενών, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.