Κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε φαντάρους στο Ναύπλιο

  • Iatropedia
Κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο όπως μετέδωσε το onalert.gr.Τι είναι όμως η ιογενής γαστρεντερίτιδα και πως μεταδίδεται;

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η κατάσταση του στρατιώτη που αποτέλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το πρώτο κρούσμα αντιμετωπίσθηκε άμεσα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ωστόσο τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά με τον αριθμό τους να ανέρχεται τελικά σε 26.

Τα περιστατικά αντιμετωπίσθηκαν τόσο από το προσωπικό του ΚΕΜΧ όσο και από τα Γενικά Νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους, όπου έγιναν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα, στο ΚΕΜΧ μετέβη κλιμάκιο ιατρών από το 401 ΓΣΝΑ (παθολόγος και γαστρεντερολόγος) και υπάρχει ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, να γίνει άμεση διακομιδή των ασθενών στο 401 ΓΣΝΑ.

Οι στρατιώτες νοσηλεύονται στο αναρρωτήριο του Κέντρου και τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα, ενώ η κατάστασή τους βελτιώνεται.

Τι είναι

 

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα κλινική οντότητα μετά τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις και το συχνότερο αίτιο διάρροιας. Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα βρίσκονται στα ανθρώπινα κόπρανα.

 

Βακτήρια και παράσιτα μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, και βρίσκονται συνήθως σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό (τροφική δηλητηρίαση). Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται συνήθως έξι με 12 ώρες μετά την κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.