Κραυγή αγωνίας από κατοίκους στα νησιά του νοτίου Αιγαίου – Πρωτοβάθμια σημειώσατε μηδέν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με έναν οπλίτη γιατρό καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων στην Τήλο και ο ...Θεός βοηθός αν συμβεί κάτι σοβαρό. Η ανισότητα στην πρόσβαση στην δημόσια υγεία έχει χτυπήσει "κόκκινο" στα μικρά νησιά που δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε έναν ανειδίκευτο αγροτικό γιατρό να τους φροντίσει...

Όπως μας καταγγέλλουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, ο πρόεδρος, Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Τσέρκης, «σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Τήλο και τα γύρω νησιά. Οι τελευταίες εξελίξεις στο ακριτικό νησί αποτελούν το αποκορύφωμα μιας ανάλγητης, αντικοινωνικής και αντινησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει την πορεία υποβάθμισης των ήδη συρρικνωμένων υπηρεσιών υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο. Ειδικότερα, μετά την λήξη της θητείας της αγροτικής ιατρού, το νησί πλέον καλύπτεται υγειονομικά από αποσπασμένο οπλίτη ιατρό που πραγματοποιεί την θητεία του, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο λίαν προσφάτως και ο οποίος σημειωτέων δεν διαθέτει ούτε το δικαίωμα συνταγογράφησης. Όλα αυτά σε ένα νησί της παραμεθορίου με αρκετά παιδιά, ηλικιωμένους αλλά και πρόσφυγες».

Οι Ροδίτες γιατροί εκτιμούν ότι απόρροια της ως άνω εγκατάλειψης, την οποία βιώνει ο πληθυσμός της Τήλου, είναι ότι καταπατάται η νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα που στηρίζεται τόσο στην συνθήκη της Λισσαβώνας ως Ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και σε δύο άρθρα  του Συντάγματος (άρθρο 101 παρ. 4 &  άρθρο 106, παρ 1). Ωστόσο, οι κυβερνώντες έως σήμερα παρουσιάζονται άτολμοι και απρόθυμοι να βρουν λύσεις για τα νησιά μας, ενώ τον πιλοτικό σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον ξεκινούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ανασφάλεια και απαισιοδοξία

Το τελευταίο διάστημα η ανασφάλεια, η κοινωνική δυσαρέσκεια και η απαισιοδοξία είναι στο ζενίθ, όσων ζουν με τις οικογένειες τους στα μικρά νησιά.

Και οι κ.κ. Μαντάς και Τσέρκης σημειώνουν: Επειδή οι κύριοι της κυβέρνησης, είμαστε σχεδόν βέβαιοι, πως θα μας επιρρίψουν ευθύνες περί στείρας κριτικής, παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων που έχουμε ήδη επισημάνει και τους έχουμε προσκαλέσει πολλάκις κατά καιρούς να τις αναπτύξουμε μέσω των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας, χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους τους.

Ειδικότερα:

-Άμεση προτεραιότητα η δημιουργία ενός νέου  υγειονομικού μοντέλου αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Θεωρούμε το υπάρχον σύστημα παρωχημένο και μη λειτουργικό.

-Δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για κάλυψη των κενών θέσεων από ιατρικό προσωπικό. Τα κίνητρα αυτά θεωρούμε πως πρέπει να είναι: κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και επιστημονικά.

-Δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλισμένου-Ασθενούς με κάρτα που θα αντικαταστήσει τα βιβλιάρια υγείας και θα καταχωρείται όλο το οικογενειακό αλλά και ιατρικό ιστορικό. Θεωρούμε σκόπιμο και εφικτό την έναρξη της πιλοτικής της εφαρμογής από τα μικρά νησιά και την σταδιακή επέκταση της στην υπόλοιπη χώρα.

-Σημαντική θεωρούμε την προσυμπτωματική – προληπτική ιατρική για την αξιολόγηση και συλλογή ποιοτικών χαρακτηριστικών σε δείκτες υγείας. Με την υιοθέτηση του παραπάνω μέτρου προσδοκούμε σε μείωση της νοσηρότητας και κατ΄επέκταση του κόστους στις δαπάνες υγείας.

-Δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τηλεϊατρικής  & Διακομιδών Νήσων με έδρα τη Ρόδο όπου θα απασχολούνται ιατροί πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με σκοπό την άμεση συνεργασία για ιατρικές παρεμβάσεις με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα νησιά αυτά. Παράλληλα, μέσω τηλεϊατρικής θα υπάρχει επιστημονική ενημέρωση με τη μορφή συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης.

Η άντληση πόρων μπορεί να ενισχυθεί με αμοιβές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επισκέπτες μας αλλά και από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε πως  θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Ερώτηση Οικονόμου για το Νοσοκομείο Ρόδου

Εντωμεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής επικρατείας και υπεύθυνος του τομέα Υγείας στη ΝΔ, σχετικά με την περίπτωση καραντίνας στο νοσοκομειο της Ρόδου. Διαβάστε όλο το κείμενο της σχετικής ερώτησης:

«Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Σε καραντίνα το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου!  Επικίνδυνοι Μικροοργανισμοί στο Νερό!!

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από τη διαπίστωση ότι το νερό του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» μύριζε μούχλα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο νερό, στις 11/11/16, από το Τμήμα Περιβ. Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου. Στα αποτελέσματα βρέθηκαν ανεπίτρεπτα υψηλές ποσότητας Αεριογόνου Ψευδομονάδας.

Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους μικροοργανισμοί να βρίσκονται σε υδρευτικά συστήματα νοσοκομείων καθώς η υψηλή ανθεκτικότητα της Αεριογόνου Ψευδομονάδας στα περισσότερα από τα συνηθισμένα αντιβιοτικά την καθιστά αρκετά επικίνδυνη, ειδικά σε άτομα με ήδη επιβαρυμένο ανοσοποιητικό. Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι η συγκεκριμένη ψευδομονάδα προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις στους ασθενείς με ινοκυστική νόσο, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς καθώς και σε χρόνιους πνευμονοπαθείς όπου προκαλεί κυρίως πνευμονία.

Αν και τέθηκε σε «καραντίνα» το Νοσοκομείο, σε δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/16 , τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά καθώς η ψευδομονάδα δεν είχε καταφέρει να εξαλειφτεί.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μαζί με την έκθεση αποτελεσμάτων επισήμανε και την ανεπάρκεια του Νοσοκομείου να αναπτύξει βασικά συστήματα ασφαλείας που επιβάλλεται να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο από τον ΠΟΥ, όπως το σύστημα τύπου HACCP για το πόσιμο νερό. Ακόμη, συστήνεται, στα πλαίσια της έκθεσης, να αναπτυχθούν σχεδιαγράμματα υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και να καταγραφούν οι κίνδυνοι και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Γνωρίζετε τις τιμές σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό του Νοσοκομείου της Ρόδου αυτή τη στιγμή;
  2. Έχει γίνει εκ νέου έλεγχος από τις 22/12/16 και ύστερα ώστε να διαπιστωθεί αν η Αεριογόνος Ψευδομονάδα έχει εξαληφθεί από το σύστημα νερού; Αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα;
  3. Τι από τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και καλύτερης παρακολούθησης του υδρευτικού συστήματος έχετε υλοποιήσει έως τώρα η Διοίκηση του Νοσοκομείου;
  4. Τηρείται αυτή τη στιγμή ημερολόγιο ύδρευσης και βιβλίο αποτελεσμάτων μετρήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου»