Κουνούπια σε ρόλο… πολλαπλασιαστή μόλυνσης!

a18ff6485568a19c78285ab9a0f09ebd.jpg
Με κάθε αιμοβόρο γεύμα τους, τα κουνούπια συσσωρεύουν λοιμώξεις αυξάνοντας ουσιαστικά τα παθογόνα στελέχη της ελονοσίας και αυτό τα καθιστά πιο επικίνδυνα, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS Pathogens.

Με τον τρόπο αυτόν οι μολυσθέντες από την νόσο καθίστανται πιο επιρρεπείς και ευάλωτοι σε μια δεύτερη μόλυνση, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σαν να μην έφθανε αυτό, η μόλυνση έχει και υψηλότερη πυκνότητα όταν ένα άλλο παθογόνο στέλεχος είναι ήδη παρόν, προειδοποιούν.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συνάδελφοί τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν για πρώτη φορά ότι τα κουνούπια δύνανται να συσσωρεύουν πολλαπλές μολύνσεις με κάθε γεύμα τους ενώ το αυξημένο παρασιτικό φορτίο των παθογόνων μικροοργανισμών Plasmodium falciparum που ευθύνεται για την ελονοσία δεν φαίνεται να τα επηρεάζει. Όπως ανακάλυψαν αφήνοντας θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles (Κώνωψ ο ανωφελής) να τραφούν από ποντίκια που είχαν μολυνθεί από πλασμώδια, τα παθογόνα παράσιτα είχαν μια δεύτερη ευκαιρία λοίμωξης εάν τα κουνούπια-ξενιστές τους είχαν ήδη στον οργανισμό τους ένα στέλεχος Plasmodium.

Με απλά λόγια, μετά από μερικά γεύματα πλούσια σε μολυσμένο αίμα, τα κουνούπια είναι… διπλά μολυσμένα και διπλά επικίνδυνα. Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν περισσότερα παράσιτα είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν ελονοσία σε σπονδυλωτά ζώα –συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου– μέσω πολλαπλών μολυσματικών δηγμάτων, κάτι το οποίο αν ισχύει και για την μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο θα έχει, όπως τονίζουν, «σημαντικές επιδημιολογικές επιπτώσεις».

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends