Κοπή πίτας της ΠΕΦ με υποσχέσεις και αιτήματα…

  • Iatropedia
Να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη από τα 2 δισ. ευρώ ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων. Να γίνει η Ελλάδα, "Ελβετία του νότου" στην παραγωγή φαρμάκων αντιπρότινε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκης

Ξεκάθαρη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών που παράγουν φάρμακα στην Ελλάδα, δήλωσε ότι θα υπάρξει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παίρνοντας τον λόγο στην εκδήλωση- δείπνο για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Κουρουμπλής, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, υποσχέθηκε ότι ως υπουργός Υγείας δεν θα κάνει κανέναν αιφνιδιασμό και θα προχωρήσει σε γόνιμο διάλογο με όλους και τόνισε ότι θα υπάρξει σύντομα ένα κατανοητό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Πέραν αυτού ουδέν! Λέξη για τα rebates, clawback, ύψος φαρμακευτικής δαπάνης και τα λοιπά αιτήματα που ανέφερε πρώτος στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων από την πλευρά τόνισε ότι το 80% των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο Φάρμακο αφορούν τις τιμές και μόλις το 20% αφορά τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Και πρότινε οι τιμές να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά με παράλληλες εξαγωγές. Πρόσθεσε όμως ότι τα rebates πρέπει να είναι «ενιαία και όχι εξοντωτικά» και ότι το clawback δεν μπορεί να ξεπερνάει το 7% του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Για την ΠΕΦ δεσμεύτηκε ότι μπορεί να καλύψει το 75% της εξωνοσοκομειακής αγοράς με ποιοτικά, επώνυμα προϊόντα, ότι οι εταιρείες της θα επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη ώστε να υπάρξουν περισσότερες ακόμα εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας και ότι θα έχουν στενή συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια ως πυλώνες έρευνας και τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

“Θα εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά”! Τι λέει ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων στο iatropedia