Κολονοσκόπηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

  • Iatropedia
Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση, που επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει από μέσα το παχύ έντερο. Χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται κολονοσκόπιο και διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα στην οποία αποτυπώνεται τυχόν φλεγμονή των ιστών, ή μη φυσιολογική ανάπτυξη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για αυτή την εξέταση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια κολονοσκόπηση:

– Για να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια του καρκίνου στο κόλον και στο ορθό. Μη σας φοβίζει αυτό, συνήθως είναι μέρος μιας ρουτίνας ελέγχου, η οποία συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 50.

-Για να αναζητήσει τα αίτια σε ανεξήγητες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές των δύο).

-Για να εκτιμηθούν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος, αιμορραγία από το ορθό, και απώλεια βάρους.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αφαιρέσει πολύποδες του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Μετά από μια κολονοσκόπηση, θα μείνετε στο νοσοκομείο για 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.

Μπορεί να έχετε κράμπες στην κοιλιά ή φούσκωμα κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη διαδικασία. Θα μπορέσετε να αναρρώσετε πλήρως από την επόμενη ημέρα, και θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην κανονική διατροφή σας.

Εάν ο γιατρός αφαιρέσει πολύποδες ή κάνει βιοψία, μπορεί να έχετε αιμορραγία από τον πρωκτό σας. Αυτή η αιμορραγία είναι φυσιολογική. Ο παθολογοανατόμος θα εξετάσει τα ευρήματα της βιοψίας, και σε λίγες μέρες θα μπορέσετε να έχετε την αξιολόγησή του.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr