Κόλαφος το ΔΗΠΑΚ για τις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητεί προσλήψεις γιατρών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και αποφυγή της εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας. Σκοπός, επισημαίνει, δεν είναι η μείωση του κόστους αλλά η βελτίωση των συνθηκών για ασθενείς για γιατρούς.

“Για τις εφημερίες των Ψυχιατρικών νοσοκομείων και κλινικών”

Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με θέμα:  «Το μεταβατικό πρόγραμμα  εφημερίας των Ψυχιατρικών Κλινικών Ενηλίκων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Διοικητές της Α και της Β ΥΠΕ, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Διευθυντές Ψυχιατρικών Κλινικών του λεκανοπεδίου και εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ. Η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει ένα μεταβατικό πρόγραμμα εφημεριών έως 31/1/2018 .

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου :

– Το Ψ.Ν.Α. Δαφνί και το Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο επιβαρύνονται με επιπλέον εφημερίες.

-Διαμορφώνονται τρεις ομάδες εφημερίας για τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, μία για το κέντρο της Αθήνας ,μία για τα Δυτικά Προάστια και τον Πειραιά και μία για τις νότιες συνοικίες της Αθήνας και τα Νότια Προάστια.

-Εντάσσονται πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών το Αιγινήτειο και η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Με το μεταβατικό πρόγραμμα εφημεριών η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί υπαρκτά προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης  με δεδομένη την πολιτική της κρατικής  υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης  δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας, του βαθέματος, της εμπορευματοποίησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο το υπουργείο είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της άθλιας  κατάστασης που επικρατεί στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

* Τα ψυχιατρικά κρεβάτια των γενικών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου είναι 190 (οργανική δύναμη) του ΨΝΑ 250 και του Δρομοκαΐτειου 160.

*  Η μέση πληρότητα όλων των δομών με νοσηλευόμενους ασθενείς ξεπερνάει το 140%!!! Σε ορισμένα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός ξεπερνάει το 200%!!!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της πολιτικής  που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  και συνεχίζει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

–  Πως θα λυθεί το πρόβλημα των δεκάδων ράντζων ,το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, όταν έχουν κλείσει εντελώς ή λειτουργούν υποτυπωδώς τα έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας; Όταν στο πλαίσιο της αντιδραστικής Μεταρρύθμισης απειλούνται με κλείσιμο όσα έχουν απομείνει;

–  Πως θα λυθεί το πρόβλημα των ασθενών που καταφθάνουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου  από την επαρχία και της τεράστιας ψυχολογικής και οικονομικής επιβάρυνσης των συγγενών τους λόγω των τραγικών ελλείψεων στην Περιφέρεια;

–  Πως θα λυθεί το πρόβλημα των εφήβων που νοσηλεύονται σε Ψυχιατρικές Κλινικές Ενηλίκων εξαιτίας της ανυπαρξίας κατάλληλων δομών;

–  Πως θα λυθεί το πρόβλημα των ασθενών που λιμνάζουν στις Ψυχιατρικές Κλινικές λόγω της έλλειψης δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης;

Με την αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών δεν λύνονται τα παραπάνω προβλήματα. Πολύ περισσότερο που  με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας  η συγκυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα  στην προώθηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της Ε.Ε., της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, του κλεισίματος των δημόσιων ειδικών – ψυχιατρικών νοσοκομείων, του κατακερματισμού των δομών Ψυχικής Υγείας.

Όσες αλλαγές στα προγράμματα εφημεριών και αν γίνουν, όσο ο  σχεδιασμός στην ανάπτυξη μονάδων ψυχικής υγείας στηρίζεται στην αντίληψη του «κόστους» που πρέπει να περιοριστεί, η κατάσταση όχι μόνο δε θα βελτιώνεται αλλά θα χειροτερεύει διαρκώς για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Όσο η Υγεία είναι εμπόρευμα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να έχει ο λαός πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση θα επιδεινώνονται.

Απαιτείται ρήξη μ’ αυτήν την πολιτική, αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες.

Καλούμε τους υγειονομικούς μαζί με το λαό να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση, στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας. Να απαιτήσουν να ακυρωθεί ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε:

·         σύγχρονες, υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν  υπηρεσίες  Ψυχικής Υγείας, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποκλειστικά δημόσιων δωρεάν δομών , που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους, όλου του λαού. Με προτεραιότητα στην πρόληψη όπου κεντρικό ρόλο θα έχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

·         Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας, να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα.

Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και φάρμακα. Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται στα αποκαΐδια των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων.