«Κόκκινο» χτυπούν οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας-Ερώτηση στη Βουλή

  • Iatropedia
Την απαράδεκτη κατάσταση των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, τονίζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος. Την ώρα που την περιοχή κατακλύζουν τουρίστες, σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθιστούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας από προβληματική ως επικίνδυνη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρεται χαρακιτηριστικά ότι «το ακτινολογικό τμήμα του Κ.Υ Σκιάθου ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης υλικών και ακτινολόγου. Οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στο νησί ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με τον πληθυσμό του να αυξάνεται λόγω έλευσης επισκεπτών και η ελλιπής στελέχωση του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως με μόλις δύο γιατρούς και μια νοσηλεύτρια, το Κ.Υ. Σκιάθου καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περιοχής με συνεχείς εξοντωτικές εφημερίες και με ελάχιστες έως μηδαμινές υλικές και ψυχικές δυνάμεις. Η κόπωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικό και ο ελλιπής εξοπλισμός, λόγω περικοπής κονδυλίων, δεν θα αργήσει να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία όλοι απεύχονται…»

Και σα να μην έφταναν αυτά, προβλήματα υποστελέχωσης παρουσιάζουν και οι δομές υγείας του Πηλίου και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς – Μουρεσίου και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Τσαγκαράδας και του Κισσού.

Όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής, «τα δύο Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται από αγροτικούς ιατρούς. Δυστυχώς όμως, η σύμβαση του αγροτικού ιατρού του Κισσού έληξε, με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή, καθώς το Υπουργείο δεν μερίμνησε για την κάλυψή της. Οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τον αγροτικό ιατρό της Τσαγκαράδας, ο οποίος υπερβάλει δυνάμεων προκειμένου να ανταπεξέλθει με συνέπεια στο λειτούργημά του. Επίσης, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε ιατρούς δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη και δύσβατη περιοχή του Πηλίου με σταθερό και μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο».

Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρειών και να λύσει το πρόβλημα με τις προκηρύξεις που καταλήγουν άγονες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

«Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό που παρουσιάζουν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Μαγνησίας.

Πως σκοπεύει να ενισχύσει τις προκηρυσσόμενες θέσεις αγροτικών ιατρών σε περιφερειακά αγροτικά ιατρεία, για τις οποίες παρουσιάζεται μειωμένο ενδιαφέρον», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας».